Orbán

Rhoda Scott az A38-on

2006.01.20. 00:00

Programkereső

Orgona, harsona, dob. Egy különleges trió lép fel az A38 kultúrhajó Szívhang sorozatának első 2006-os estjén a Hammond-orgona "királynője", Rhoda Scott vezetésével.
9a1c350c-67ed-4257-be7d-66e74fa2234f

Andalító smooth jazz és táncra perdítő funky, puttyogó elektronika és klasszikus Hammond-hangzás - sokféle zenét kínál az A38 Hajó Szívhang sorozatának új évada. Ami összeköti ezeket: a zseniális énekes- és egyéb hangszeresnők.

Búgó hangú dzsesszdizőzök és felkavaró dívák, szubrettek és primadonnák, tűzrőlpattant kiscsajok és lusta vampok, altok és szopránok, jelenlegi és majdani világsztárok, magányosan, duóban vagy zenekarral. Nem feminista és nem hímsoviniszta - garantáltan ideológiamentes Szívhang sorozatunk arra tesz erőtlen kísérletet, hogy bemutassa: milyen páratlanul változatosak a női szerepek a zenében.

Az idei évad első fellépője a Hammond orgona "királynője", Rhoda Scott. A kitűnő orgonista többször járt már Magyarországon, a hetvenes években egy ideig itt is tanult, úgyhogy neve igazán nem ismeretlen a hazai közönség előtt. Ezúttal sajátos felállású trió tagjaként érkezik: az orgona-pozan-dob hangszerelés különleges jazzélményt ígér.

Rhoda Scott New Jerseyben született egy metodista lelkész legidősebb lányaként, és az afroamerikai keresztény miliő, a gospelek atmoszférája mély benyomást gyakorolt rá. Elkötelezte magát az orgona mellett és amerikai, illetve franciaországi tanulmányok után - Nina Simonéhoz vagy Dee Dee Bridgewaterhez hasonlóan - Franciaországban települt le. A klasszikus jazz-sztenderdektől a gospeleken és a spirituálékon keresztül blues-okig terjed széles repertoárja. Több mint ötven lemeze jelent meg, a legutóbbi éppen a kiváló harsonással, Sarah Morrow-val, akivel A38-as koncertjén is együtt muzsikál.

Rhoda Scott koncertje előtt Kovács Linda triója hallható (Kovács Linda - ének, Lamm Dávid - gitár, Soós Márton - bőgő). Kovács Linda a fiatal magyar énekesnő-generáció tehetséges és sokoldalú képviselője. A Zeneakadémi jazztanszakára járó hölgy reggae-t éppúgy énekel (a Koala zenekarban), mint jazzt (az Equinoxban, a Brezo Quartetben vagy a Kadában). Saját kvartettjét négy éve alapította. A Kovács Linda Trió különlegessége a dob nélküli bőgő-gitár-ének felállás. Finom, intim hangulatok, bensőségesség és elegancia: ezek jellemzik az együttes zenéjét.