Fülöp, Evelin

Megnyílt a MesterPorta

2006.01.23. 00:00

Programkereső

Új népművészeti, népzenei üzlet és galéria nyílt a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) és a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás közreműködésével.

A MesterPorta galéria azzal a céllal jött létre, hogy a népművészeti mozgalom három évtizedének eredményeit a nagyközönség számára nap mint nap elérhetővé tegye. Az üzletben megtalálhatóak a legjobb hazai kézműves mesterek alkotásai, valamint egy zenei részleg lemezekkel, képeslapokkal, térképekkel, fotókkal, könyvekkel. Az antikvár részleg régi népzenei felvételekkel és ritkaságnak mondható folklórdokumentumokkal áll az érdeklődők rendelkezésére.

A MesterPorta ugyanakkor állandó referenciahelynek is számít, ahol folyamatosan találkozhatnak a vásárlók és az alkotók. Az éves nagyszabású kézműves vásáron, illetve a szintén hagyományos karácsonyi kirakodóvásáron kívül most lehetőség nyílik arra, hogy a közönség egész évben hozzájuthasson a zsűrizett, védjeggyel ellátott munkákhoz. A galéria megnyitása után további cél, hogy régiónként is kialakuljanak komplex helyszínek, ahol a népi kultúra, a népművészet különböző ágai bemutatkozhatnak, jelen lehetnek a mindennapokban.

de845423-caa9-4a7d-a3c8-1daf6668c0c8

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének jelenleg több mint 3200 tagja van Magyarországról, a Vajdaságból és Erdélyből, s a tervek szerint a márciusi magyar-magyar népi kézműves találkozó után felvidéki és kárpátaljai mestereket tagjai között köszönthet majd.

Nyár elejétől a hangulatos, stílusosan berendezett bolt előterében a Folkturizmus Program keretén belül a látogatók interaktív CD-Rom segítségével tervezhetik meg programjaikat s válogathatnak a termékek közül.

(MesterPorta – 1011 Budapest, Corvin tér 7.; tel.: (1) 486-1189; web: www.mesterporta.hu)