Dezső

Hammond orgona a hajó gyomrában

2006.01.24. 00:00

Programkereső

A Hammond orgona világszerte elismert mestere, Rhoda Scott 1975-ben járt először Magyarországon: a Kodály-módszert tanulmányozta egy esztergomi nyári mesterkurzuson. Az elmúlt három évtizedben rendszeresen koncertezett Budapesten és vidéki városokban, s ennek köszönhetően itthon is nagy a rajongótábora.

Ma este az A38 hajón lép fel Sarah Morrow harsonás triójával a Szívhang elnevezésű, női előadókat középpontba állító hangversenysorozat keretében.

A progresszív rockzene fejlődésében jelentős szerepet játszó Hammond orgonát 1935-ben találta fel Laurens Hammond mérnök. Saját üzemében szinkronmotorokat gyártott, ezek hajtották meg egy-egy áttételen keresztül a kis dinamókat, s így jöttek létre a különböző frekvenciájú elektromos rezgések. A hangszer az Egyesült Államokban már a negyvenes-ötvenes években népszerűvé vált, 1960 után Európában is megjelent, s különleges hangszínei miatt nagy előszeretettel alkalmazták az eredetiségre törekvő rockbandák. Itthon például a Hammond elmaradhatatlan kelléke volt a Syrius együttes emlékezetes koncertjeinek.

A New Jerseyben, metodista lelkészcsaládban született Rhoda Scott már gyerekkorában elkötelezte magát az orgona mellett, de templomi kórusokban is énekelt, jórészt gospelt és spirituálét. A New York-i Manhattan School of Musicban szerzett orgonaművészi diplomát, majd Franciaországban zeneszerzést tanult, s azóta is Európában él. Koncertrepertoárján több ezer kompozíció – klasszikus zene, gospel, dzsessz, blues, soul – szerepel, emellett minden fellépésén sokat improvizál. A hetvenes évek közepe óta több mint ötven önálló lemeze jelent meg, a legutóbbit éppen a kitűnő harsonaművész, a ma este Budape sten is fellépő Sarah Morrow társaságában készítette.

Rhoda Scott és muzsikustársai mellett a Kovács Linda Trió is fellép ma este az A38 hajón. Az együttesben a névadó énekesnő mellett Lamm Dávid gitározik és Soós Márton nagybőgőzik. A trió érdekessége, hogy sem zongora, sem dob nincs benne, így a dzsesszben megszokott, erőteljes ritmikus alap helyett a finoman szőtt, bensőséges, szinte kamarazenei ihletésű hangzások dominálnak. A Zeneakadémia dzsessz tanszakán diploma előtt álló Kovács Linda nevét saját triója mellett más zenekarokból – Koala, Equinox, Brezo Quartet, Kada – is ismerhetik a zenekedvelők.

Rhoda Scott, Sarah Morrow, Kovács Linda Trió
A38 hajó (Petőfi híd, budai hídfő) – 20.00