Bernát, Felícia

Szőke Nikoletta a New York-i IAJE konferencián

2006.01.24. 00:00

Programkereső

Az IAJE (International Association for Jazz Education), azaz a Jazz Oktatás Nemzetközi Szervezete immár harmincharmadik alkalommal rendezte meg konferenciáját New Yorkban, 2006. január 11. és 14. között.
6a15c820-d67f-4560-8b54-d39401194bd1

A negyven országból több mint nyolcezer tagot számláló, amerikai székhelyű IAJE a Jazz egyedülálló és vezető szervezete, amelynek idei konferenciáján hazánkat Szőke Nikoletta jazz énekes- előadóművész képvilselte.

A konferencia azért is örvend ilyen széles körben nagy érdeklődésnek, mert számos jelentős programján a nemzetközi jazzvilág zenészei, tanárai és a szakma egyéb képviselői, összesen több mint hétezer érdeklődő vesz részt. A konferencia mellett minden alkalommal egy nagyszabású kiállítás is része a rendezvénynek, ahol a szakirányú képzést nyújtó oktatási intézmények mellett hangszerkészítők, fesztiválok, management irodák, lemezkiadók mutatkozhatnak be. Mindemellett nívós zenei programok szórakoztatják a közönséget különböző helyszíneken – pl.: a Hilton New York-ban, a Sheraton New York Hotel & Towers Hotelekben, illetve idén Lincoln Center jazz klubjában.

Különösen nagy büszkeség lehet számunkra, hogy idén hazánkat a tavalyi montreux-i Jazz Énekverseny győztese, Szőke Nikoletta képviselte, aki több koncertet is adott a felsorolt helyszíneken. Zenekarának tagjai a montreux-i gitárverseny (Gilad Hekselman, Israel) és zongoraverseny (Harold Lopez-Nussa) győztesei, valamint egy amerikai ritmusszekció (Geoff Newman/bőgő, Anthony Pinciotti/dobok) voltak.