Ervin

Kulturális találkozások: Nyugat-Balkán

2006.02.01. 00:00

Programkereső

A Közép-európai Egyetem Kulturális Központja az izraeliek és palesztinok életének bemutatása után a jugoszláv utódállamokban élő emberek problémáival foglalkozik.
58dba05a-c7ac-43fc-8bc4-61631cf5802c

A sorozat – bár nem hallgatja el a régió konfliktusait – elsősorban nem a háborúkra, hanem azok embereket sújtó következményeire, a háború utáni megbékélésre és a jövő lehetőségeire helyezi a hangsúlyt. A programsorozat keretében az érdeklődők február 24-ig az egyetemen megnézhetik Sejla Kameric bosnyák képzőművész megrendítő erejű posztereit és Andreea Anca-Strauss fotóriporter KÖZBEN – Kosovói képek című kiállítását. Esténként filmvetítéseken, beszélgetéseken, táncelőadáson, koncerten és táncházban vehetnek részt a balkáni népek kultúráját kedvelők.

Színes programot ígér február 3-a, amikor este hét órai kezdettel a CEU Sportcentrumában (1051 Budapest, Nádor u. 15.) a horvát gyökerű Fáklya Táncegyüttes Gemmák című táncszvitjével színpadra varázsolja a Balkán legszebb táncait, és premierként bemutatja a Bartók Béla emlékének ajánlott Héjanász című produkciót. Utóbbit az érdeklődők a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Fesztivál Színházban és a Táncszínházban is megnézhetik. Az előadás után a Söndörgő együttes fiatal muzsikusai zenélnek, akik koncertjük után talpalávalót húznak a Fáklya táncosai vezette balkán táncházban.

2006. január 30 – február 24. Közép-európai Egyetem (CEU) – Kulturális találkozások: Nyugat-Balkán; a programok ingyenesek)