Konrád, Tivadar

World – Jazz – Fesztivál

2006.02.04. 00:00

Programkereső

Az Almássy Téri Szabadidőközpontban február 11-én a Balázs Elemér Group, Szalóki Ági, valamint David Yengibarjan és Kardos Dániel koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a World Jazz Fesztivál keretében.

Három csodálatos, kiemelkedő zenei világot élvezhetünk egy estén. A nemzetközi palettán nézve is egyedülálló alkalomra jó előre fel kell készíteni szívünket és lelkünket – hogy be tudja fogadni az elénk hullajtott gyöngyszemek sorozatát…

Balázs Elemér Magyarország egyik legelismertebb jazzdobosa alakította a zenekart. Hat olyan zenészt hívott meg, akik egyenként is elismertek: nem csoda, hogy a magyar jazzkedvelő közönség figyelmének középpontjában van minden fellépésük. Zenéjükben etno alapú autentikus népdalok alkotnak érdekes mixet saját kompozícióikkal. A Magyar népdalok című albumot a szakma 2005-ben Fonogram-díjjal jutalmazta Az év hazai jazz albuma kategóriában. A Balázs Elemér: Group Magyar népdalok című lemezének bemutató koncertjén fellép Winand Gábor, Hajdú Klára (ének), Balázs Elemér (dob), Juhász Gábor (gitárok), Glaser Péter (bőgő), Dés András (ütőhangszerek) és Balázs József (zongora).

Szalóki Ági: Hallgató című koncertjén a lemez anyagát hallhatjuk Balázs József (zongora), Dés András (ütős), Barcza Horváth József (nagybőgő), Lamm Dávid (gitár) és Bacsó Kristóf (szaxofon) közreműködésével. Szalóki Ági a fiatal énekes generáció egyik legkiválóbb tehetsége. A hazai palettán egyedülállóan otthonosan mozog a népdalok és az improvizatív kortárs zene világában. Formációja 2005 tavaszán állt össze Hallgató című lemezének felvételére, amelyen kedvenc dalait szedte csokorba.

2885fa0c-02e4-42fc-9fa6-49b7dd79624b

David Yengibarjan (harmonika) és Kardos Dániel (gitár) koncertje zárja az estet. Yengibarjan a jereváni zeneiskolában ismerkedett meg a harmonikával, 1995-óta él Budapesten, de művészetét szerte a világban ismerik és elismerik. Az Almássy Téri Szabadidőközpontban a szintén fiatal, ámde több formációban is játszó gitárossal, Kardos Dániellel lép színpadra. Amit játszanak, megközelíthető a tangó és a jazz, az örmény és a zsidó népzene felől, személyességéhez és egyéni stílusához azonban kétség nem fér.