Béla

Oláh Tzumo Árpád még egyszer itthon

2006.02.10. 00:00

Programkereső

Néhány hónapja ismét itthon tartózkodik Oláh Tzumo Árpád, de hamarosan – a tervek szerint még februárban – visszatér a tengerentúlra, ezúttal New Yorkba, ahol több koncertre is várják őt.
644090c2-a19f-491e-97db-031eef4d55f2

Oláh Tzumo Árpád 1980. január 29-én született Budapesten. Hétéves korában kezdett zongorázni, kilenc éven át klasszikus zongorát tanult a Weiner Leó konzervatóriumban és magánúton, s bár nagyon fiatalon játszott már dzsesszt, a klasszikus zenét azóta is szereti, tanulja. Először 1997-ben, a Bartók Rádió által szervezett Jazz a Márványteremben című sorozatban játszott – akkor tizenhét esztendős volt. Egy évvel később első helyezett lett a Magyar Rádió Bartók adó-főszerkesztőség által kiírt tehetségkutató versenyen, amelyet abban az esztendőben Füsti Balogh Gábor emlékére dzsesszzongoristák számára szerveztek.

A magyarországi verseny egyik fődíjaként tizenkilenc éves korában a Berklee College of Music öthetes nyári mesterkurzusán vehetett részt, ahol azonnal kétéves tanulmányi ösztöndíjat ajánlottak neki. Akkor azonban még hazajött – igaz, csak átmenetileg.

A Tzumo Trió – amelyben a névadó zenekarvezető zongorázott, Jelinek Emil dobolt, Horváth „Plutó” József nagybőgőzött – az első jelentős nemzetközi sikert 2001-ben aratta a németországi Wilshofenben, ahol megnyertek egy rangos szakmai dzsesszversenyt. Ezt követően részt vettek Brüsszelben a 23. Jazz Hoeilaart versenyen, amelyet a legjelentősebbek között tartanak számon. A megmérettetésre akkor, 2001-ben 18 országból 55 muzsikus jelentkezett. A magyar trió hatalmas sikert aratott: a verseny 23 éves történetében korábban még egyszer sem fordult elő, hogy egy zenekar elnyerte volna az összes fődíjat. A Tzumo Triónak viszont sikerült: átvehették a legjobb szólistának, a legjobb triónak és a kötelező számok közül a legjobb előadású belga darabért járó elismerést.

A brüsszeli fődíjaknak köszönhetően sorra kaptak koncert- és fesztiválmeghívásokat, majd az EMI Zenei Kft. – amely korábban nem adott ki magyar dzsessz CD-t – 2001 novemberében megjelentette a Tzumo Trió albumát My Time címmel.

Igaz Oláh Tzumo Árpád tizenkilenc évesen még nem tudta elfogadni a Berklee College of Music nyári mesterkurzusán felajánlott kétéves tanulmányi ösztöndíjat, később visszatért Bostonba, s ott tanult. Barátai bíztatására 2003-ban jelentkezett a rangos Thelonious Monk Institute-ba, amelyet Herbie Hancock, Terences Blanchard, Wayne Shorter és ifjabb Thelonious Monk alapított a University of California-n belül. Nem csoda, hogy minden fiatal dzsesszzenész álma, hogy itt tanulhasson, hiszen egy évfolyam egyetlen zenekar, azaz kétévente mindössze hat főt vesznek fel – minden hangszerhez egyetlen tanítványt.

Oláh Tzumo Árpádot Herbie Hancock, Terence Blanchard, Wayne Shorter és Ron Cartrer hallgatta meg (az előzetes válogatás után húszan jutottak be a meghallgatásra). A húsz felvételiző közül őt választották, így lett Oláh Tzumo Árpád 2003 őszétől Herbie Hancock tanítványa. (Közben lett „Cumó”-ból „Tzumo” is: mivel a tengerentúlon nem tudták kiejteni a nevét.) Két évig tanult az intézetben, közben neves muzsikusok sorával játszott a tengerentúlon.

Február 11-én, este hat órától a Magyar Telekom Zeneházban a koncert lső részben improvizáció hallható Oláh Tzumo Árpádtól, a szünet után pedig a tzumo electronic dreams játszik: a zongoristával Borlai Gergő (dob), Papes „Stallone” Péter (basszusgitár) és Bacsó Kristóf (szaxofon) lép színpadra.