Zita, Mariann

Bartókra emlékezik koncertjén az Oláh Kálmán Sextet

2006.02.14. 00:00

Programkereső

Nagyszabású koncertet ad az új Oláh Kálmán Sextet március 13-án a Zeneakadémia kistermében. A zenekar már több éve működik, de többször átalakult, a mostani formáció ezzel az előadással első ízben mutatkozik be a budapesti közönségnek.

Az új Oláh Kálmán Sextet egy éve működik ebben az összeállításban, és a március 13-i koncert lesz az együttes első nagyszabású budapesti bemutatkozása. A sextet 1995 óta több stílusváltozáson ment keresztül, így a zenekar hangszer-összeállítása is sokszor átalakult.

A mostani formáció stílusára leginkább a contemporary jazz elnevezés illik, amelyben nagymértékben dominál a 20. századi kompozíciós zene, elsősorban a bartóki hangzásvilág.

A koncert első részében – Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából – a nagy magyar zeneszerző által inspirált, illetve az ő tiszteletére íródott darabokat mutatják be. Már az 1995-ben megjelent „Night Silence" című modern mainstream albumon hallható „Polimodális Blues” című Oláh Kálmán-szerzeményben megmutatkozott Bartók hatása, pontosabban a bartóki polimodális dallamkoncepció, amely jelen van Oláh Kálmán mai improvizációiban is.

A sextet repertoárjában, a saját kompozíciók mellett, szerepel néhány nem túl közismert magyar népdal-feldolgozás is. Az est vendégszólistája Tony Lakatos lesz.