Konrád, Tivadar

Budapesten vendégszerepel a Shakti

2006.02.23. 00:00

Programkereső

A Shakti 2006-ban új világturnéra indul, amelynek során nem csak John McLaughlin és Zakir Hussain mágikus játékát csodálhatjuk meg Budapesten, hanem az általuk kiválasztott, jelenlegi legvirtuózabb indiai muzsikusokat is.
0a7988da-8f6b-459f-8e1d-10bacd9049eb

Március 7-én este nyolc órakor a Millenáris Teátrumban lép fel John Mclaughlin, aki nem csak a világ egyik leghíresebb gitárosa, hanem a jazz és a klasszikus indiai zene fúziójának első számú nagymestere. 1975-ben ő és a tabla-virtuóz Zakir Hussain alapították a Shaktit a world music stílus előfutáraként. A zenekar a következő felállásban hallható majd: John McLaughlin (gitár), Zakir Hussain (tabla), Vinayakram Selvaganesh (kanjira, ghatam, mridangam), Uppalapu Shrinivas (mandolin), Shankar Mahadevan (ének).

A zenekar virtuóz játékában a jazz-improvizációktól a hindusztáni (észak-indiai) ragákon át a karnatikus (dél-indiai) klasszikus zenéig minden elem harmonikus egésszé ötvöződik. Művészetük alapja nem kis részben a zenészek és hangszerek közötti ihletett párbeszéd, valamint a lenyűgöző tempóban játszott indiai ritmusok folyamatos változásának kimeríthetetlen variációja. Különlegességszámba menő hangversenyeiken résztvenni a legmagasabb szintű műélvezet; kápráprázatos technikai színvonalon előadott, varázslatos zenéjükkel közönségüket szinte transzállapotba kergetik. Sokak szerint ez a titka a Shakti frenetikus sikereinek.

(Jegyek a helyszínen, valamint az ismert jegyirodákban kaphatók. Jegyár: 10.000 Ft)