Konrád, Tivadar

Budapesten a Jazz Odüsszeia

2006.02.27. 00:00

Programkereső

Az Európai Unió Kultúra 2000 programtámogatásának köszönhetően április 4-7 között a fantasztikus „Jazz Odüsszeia – Zenei vándorlás“ koncertsorozat budapesti állomása lesz az A38 Hajó és a Millenáris Park.

A fesztiválsorozat főszervezője Nagy-Britannia egyik legfontosabb koncertszervező irodája, a Serious, partnerei a Párizs külvárosában, Seine-Saint-Denis-ben megrendezésre kerülő Banlieues Bleues fesztivál szervezői, valamint az A38 Hajó a Millenáris Parkkal együttműködésben.

A projekt "nagykövete" Hugh Masekela, a világhírű dél-afrikai trombitás, akinek koncertjére április 5-én kerül sor a Millenáris Teátrumban. Hugh Masakela saját zenészein kívül meghívott Európában élő zenészeket is: Soweto Kinch (altszaxofon), a Jazz Jamaica Allstarts tagja, a Montreux-i Jazz Fesztivál "White Saxophone" díjának nyertese és Yaron Herman, az izraeli származású, Párizsban elő kiváló fiatal zongorista is hallható lesz a koncerten.

A másik formáció vezetője Dhafer Youssef, aki pillanatnyilag az egyik legizgalmasabb zenész az európai jazz palettán. Tunéziából származik, osztrák állampolgár, jelenlegi otthona Párizs. Zenéje a szufi hagyományokra épít. Oud (arab lant) nevű hangszeren játszik és énekel. Muzsikája az ősi és a modern tökéletes összhangja. Budapestre három norvég jazz zenésszel érkezik (Eivind Aarset, Rune Arnesen, Audun Erlien). Dhafer Youssef koncertje április 4-én lesz az A38 Hajón.

Árilis 6-án John Tchicai, a kiváló afro-dán-amerikai szaxofonos lép fel az A38-on Louis Moholo dobossal, aki dél-afrikai származású és Londonban él. Zenésztársuk lesz még a kortárs és az elektronikus zene nagy kísérletezője, Spring Heel Jack és a sokoldalú Dresch Mihály.

50605ec2-8978-4a68-bd44-ad8c41721a5b

Április 7-én, a sorozat zárásaként magyar, skót és bolgár jazz – és népzenészek különleges produkciójára kerül sor az A38 Hajón. Brian Kellock zongorista – aki a BBC szerint Nagy-Britannia egyik legkiválóbb hangszeres zenésze – John Rae dobos és Mario Lima Caribé (nagybőgő) jazz triója zenél együtt Balogh Kálmánnal (cimbalom), Palya Beával (ének), Farkas Róberttel (hegedű) és Szokolay Dongó Balázzsal (fúvóshangszerek). Csatlakozik még hozzájuk a Bécsben élő bolgár harmonikás, Martin Lubenov. Programjukat Bartók zenéje ihlette.

Program:
•Dhafer Youssef oud (arab lant) – április 4., A38 Hajó
•Hugh Masakela, dél-afrikai trombitás – április 5., Millenáris Teatrum
•John Tchicai, afro-dán-amerikai szaxofonos – április 6., A38 Hajó
•Magyar, skót és bolgár jazz – és népzenészek különleges produkciójára – április 7., A38 Hajó