Gertrúd, Patrik

Pályázati felhívás "A Népművészet Ifjú Mestere" cím elnyerésére

2006.03.03. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma e cím odaítélésével kívánja ösztönözni a fiatalok népművészeti előadói, tudományos és alkotótevékenységét; a magyar nemzeti és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolását, továbbéltetését.
9097a5d2-3963-4130-bea2-eddf983beb6c

Ezen szándéka kifejezéseként az érintett szakmai szervezetekkel és állami intézményekkel egyetértésben minden évben pályázatot ír ki "A Népművészet Ifjú Mestere" cím elnyerésére.

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:

I. Előadóművészet
- hangszeres népzene
- népdal
- néptánc
- népmese

II. Tárgyi alkotóművészet
- fazekas
- faragó (kéreg, szaru, csont, fa, bútor)
- gyermekjátékkészítő
- kovács
- népi bútorműves
- népi ékszer -- készítő (fém, gyöngy, lószőr)
- szűcs, bőrműves
- rézöntő
- szalma-, gyékény-, csuhé- és vesszőfonó
- tojásfestő
- textilhímző, -szövő (gyapjú, vászon), nemez-, viselet-, paszománykészítő, csipkeverő, kékfestő
- népművészeti forma- és motívumkincset hordozó nagyméretű tárgyak, köztéri tárgyegyüttesek (játszótéri, ill. beltéri plasztikák, építészeti megoldások) tervezője és kivitelezője
- népi hangszerkészítés

A részvétel alapfeltétele minden kategóriában a 15 és 35 év közötti életkor, írásban benyújtott szakmai önéletrajz és legalább 10 oldal terjedelmű dolgozat. Az önéletrajz tartalmazza a pályázó eddigi szakmai-művészeti tevékenységének összefoglalását (indíttatása, mesterei, jelenlegi tevékenysége; eddigi szakmai eredményei, jövőbeni tervei, célkitűzései). A pályázatokat (az önéletrajzzal, a dolgozatottal, tárgyalkotóknál a pályázatra benevezett tárgyakkal együtt) 2006. május 5-ig beérkezően kell eljuttatni a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének címére: 1011 Budapest, Corvin tér 8. Mellékelni kell továbbá egy, a pályázó adatait tartalmazó pályázati adatlapot is, amely minden további információval együtt megtalálható az alábbi honlapon.