Irén, Írisz

Álom-álom, kitalálom!

2006.03.05. 00:00

Programkereső

Az Álom-álom, kitalálom! egy énekelt-táncolt mese: dalai, jelenetei önállóak, amelyek együtt mesévé állnak össze. Az előadás, amely Palya Bea azonos című CD-jére készült, március 17-én 16 órakor lesz látható a Hagyományok Házában.
269c2ba1-78bf-4d17-9188-bc9bcdbea3f9

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház műsorának alapötletét a magyar népdalok és a folklórkincs egészének gazdag szimbólumai sugallták. Az alkotók ezt folytatták tovább különféle magyar, cigány és bengáli népdalok, mesék, versek, álmok, és főként saját élményeik alapján. Erre a kalandos, játékos elemekkel tarkított előadásra invitálják kisebb és nagyobb vendégeiket, és kínálnak nekik meghitt és izgalmas táncszínházi élményt – amikor együtt hallgatják a zenét, nézegetik a rajzokat, sodródnak a varázsos táncokkal, és közben csoda-szőnyeget szőnek…

„Sokat segítettek a gyerekek, akikkel az óvodában, táncházakban éveken át játszottam rózsakereső utazást” – nyilatkozta a mese születéséről a szerző. Nem az a legfontosabb, hogy a gyerekek – és felnőttek – logikusan kövessék a történetet, inkább az, hogy találkozzanak a mese karaktereivel: ki is az a Szindbád, hogy is van ez a Szerelem és a szeretetlen Boszorkány, milyen a ritmusnyelv, mire jó nekünk, s meddig ér az álom.

A mese, pedig kezdődhetne akár így: egy virágos kiskertben hosszú hajú, piros arcú lány sétálgat, ő Mira. Jókedvűen dudorászik, virágait nézegeti, öntözgeti. Kertjének dísze a rózsa, melynek szirmai közt a Szerelem lakik. De egy napon a Boszorkány ellopja a rózsát! A síró Mirát madara vigasztalja, majd együtt a rózsa keresésére indulnak. A kacskaringós út egy folyóparthoz vezet, ahol Mira fáradtan álomra hajtja fejét. S álmában leli meg, amit keres…

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínházat Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata alapította mint a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza önálló tánctagozatát, amely 1999. június 30-án Rácz Attila vezetésével kezdte meg munkáját. 2005. február 1-től a táncszínház arculatát új művészeti vezető, Szögi Csaba és a köré gyűlt hasonló gondolkodású tagokból álló alkotócsoport határozza meg. Dunaújváros táncszínháza Bartók Táncszínház néven folytatja munkáját.

A Bartók Táncszínház olyan kortárs együttes kíván lenni, amely felismerhetően és nyilvánvalóan a folklórt (mindenek előtt a Kárpát-medence folklórkincseit) használja produkciói alapanyagául úgy, hogy azzal érvényes, a közönség érdeklődésére is számot tartható művészetet, a kor igényeinek megfelelő kortárs táncszínházat hozzon létre, melyet egy koreográfiai laboratórium működtetésével kíván biztosítani. A Táncszínház Bartók Béla szellemével azonosulva a "tiszta forrásból" merítkezik.

Az Álom, álom, kitalálom! című előadás alkotói:

Szöveg és ének: Palya Bea
Hangszerelés és zenei feldolgozás: Gryllus Samu, Bolya Mátyás
Rajzok: Vogronics Zsuzsanna
Design: Bognár József
Jelmez: Libor Katalnin
Fény és szcenika: Büki András
Asszisztens: Móri Csaba
Koreográfus és a rendező munkatársa: Horváth Zsófia
Koreográfus-rendező: Juhász Zsolt (Harangozó-díjas)

Jegyár: felnőtteknek 1000 Ft, gyerekeknek 600 Ft.