Beáta, Izolda, Lea

A Trio X koncertje Győrben

2006.03.11. 00:00

Programkereső

A free jazz egyik legnevesebb képviselője, az amerikai Trio X ad koncertet a győri Rómer Házban március 24-én 21 órakor.

A hatvanas években általánossá vált az angolos vezetéknevek helyett az „X” használata: az érintettek így akartak tiltakozni az afroamerikaiak jogfosztottsága ellen. Joe McPhee, Dominic Duval és Jay Rosen triója hasonló okokból választotta ezt a nevet. Kollektív „X” betűjük tiltakozás a sajtó hozzáállása ellen, egyben annak a névtelenségnek a jelzése, amely ennek következménye. A név rajtuk ragadt, bár négy lemezzel később a sajtó már üdvözli a három zenész tehetségét, akik művészi egységet alkotnak.

A tagok a New York-i avantgárd színtér karakteres alakjai. A Mediawave közönsége által is jól ismert William Parker, Hamid Drake, Mark Whitecage, Ken Vandermark azok, akikkel mostanság is albumokat készítenek, turnéznak.

William Parker (zeneszerző, improvizatív zenész, zenekari vezető, közösségszervező, költő, filozófus és látnok…) a következő kritikát írta a Trio X egy koncertje után az együttesről a Bill Collector nevű magazinban:

„A zene újra lélegzik! Figyeljétek a dallamot, a harmóniát! Figyeljétek az energia hullámzását! Az égő szénát! A forró menta ízét! Figyeljétek a tenorszaxofonból áradó bódító füstöt! Ez McPhee, Duval és Rosen zenéje. Rosen a kevesebbel többet mond. Maga a kozmosz. A lila kékek, amint szólásra nyílnak, fújd, bébi, fújd, az ananászerdő hangja és az acélmunkások hangja. Ez az újdonság, ez 1998, nem a hatvanas évek! Ez új, mert most játsszák, hallgassátok, mert nagyszerű, mert jó! A hegyi égbolt része. Ezek a reggeli hangok. A háztetőkön ül a zene és meghódítja a várost.

0bbbde46-1ce0-4d32-b9c7-50361e0031f2

Hogy mit akarok mondani? Azt mondom, hallgassátok ezt a zenét! Hallgassátok, keressétek, érezzétek, vegyetek néhány CD-t, amire a McPhee, Rosen és Duval nevet nyomtatták! De akár egy teherautónyit is vehettek! Hallgassátok, hallgassátok, és megint csak hallgassátok! Töltsön el titeket! Döntse le lelketek falait!”

McPhee egyik alapzenekara, a The Thing (a norvég Paal-Nilssen Love - FME) és a svéd Mats Gustaffson vezette zseniálisan agresszív banda - a következő Mediawave Fesztivál egyik várható fellépője.

(Jegyár: 1000 Ft)