Gábor, Karina, Ders

XXV. Jubileumi Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

2006.03.14. 00:00

Programkereső

A Táncház Egyesület kiemelt feladata az évenkénti Táncháztalálkozó – mint a népművészeti műfajok és mozgalmak évi nagy seregszemléjének – megvalósítása. Az immár huszonötödik alkalommal megrendezett eseményre 2006. április 1-2-án kerül sor közel kétezer-ötszáz közreműködővel, tizennyolc-húszezres látogatószám mellett.
0d301009-2b6a-443f-8405-9d2ad8ddce34

A Papp László Budapest Sportarénában megrendezendő találkozó a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróeseménye, egyben a fesztivál egyik legkiemelkedőbb és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvénye lesz. A Budapest Sportaréna küzdőterén zajlik majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti kirakodóvásár, valamint az esti gálaműsorok, de az összes további kisebb-nagyobb termet is kihasználják párhuzamosan futó programokkal.

A Táncháztalálkozó programját az ezredfordulót követően is változatlan koncepcióval, az eddigi hagyományoknak megfelelően tervezték. A szervezők igyekeznek eleget tenni az eseménnyel szemben – mind az előadók és alkotók, mind a közönség által – támasztott igényeknek. Az élő népművészet, a hagyományos folklór, a táncház mellett ismét szerepet szánnak az útkeresésnek, a továbbgondolásnak, a magas színvonalú kísérletezésnek. A Táncháztalálkozó negyedszázados története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, archaikus és modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése a nagyközönség aktív közreműködésével.

Az első nap, szombaton Ínyenctáncházat terveznek, ahol szeretnék széles körben bemutatni minél több kevésbé ismert tájegység, falu táncát, zenéjét és viseletét. Ezzel párhuzamosan – a gyermekekre és családokra gondolva – folytatódik a nagy érdeklődésre számot tartó Aprók Bálja. Ennek ismét része lesz az Ifjúsági Néptáncantológia is. A már hagyományosnak mondható esti Néptánc Gála műsorában fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei. A programot hajnalig tartó Éjszakai bál teszi teljessé, amelyet a Fővárosi Művelődési Házban tartanak meg.

Vasárnap tánctanítások és bemutatók sorozata következik a legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. Emellett Aprók táncával, kézműves foglalkozással és tücsökringatóval szórakoztatják a gyermekeket. Délután jubiláló népzenei együttesek műsoraival várják a látogatókat.

A Táncháztalálkozó csúcspontjaként a Hagyományőrző Népművészek Gálaműsorába a hazai szereplőkön kívül vendégeket várnak többek között Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is. A Népzenei kamarakoncertek mindkét napon folytatódnak, amelyekkel elsősorban a népzeneoktatásnak és a műkedvelőknek igyekeztek bemutatkozási lehetőséget biztosítani. A rendezvény Össznépi Mulatsággal zárul.

A Táncháztalálkozóhoz szorosan hozzátartozik a Népművészeti Kirakodóvásár, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikum bemutatója. Kiállítások és koncertek keretében mindkét napon bemutatkoznak a hangszerkészítők, valamint ismét lesz Etno-mozi, ahol a szakma, illetve a mozgalom életéről, híres személyekről szóló, ritkán látott filmeket vetítenek. A XXV. Táncháztalálkozóra jelenik meg a folkMAGazin tizenharmadik évfolyamának második száma. Szintén a Táncháztalálkozóra időzítik a nyilvános pályázatra épülő lemezsorozat, az „Új élő népzene” CD- és kazettaváltozatának megjelenését élő lemezbemutató koncerttel egybekötve.