József, Bánk

Bohém Ragtime Jazz Fesztivál – tizenötödször

2006.03.21. 00:00

Programkereső

Indul a Bohém Fesztivál, a régió legnagyobb jazzfesztiválja: március 21-29. között kilenc nap alatt tizenhét városban szól a jazz!
f3d31b75-4e67-4a80-876f-8802c1121c51

A kimerítő koncertturné állomásain összesen mintegy száz zenész szerepel majd. A rendezvénysorozat a különlegességek fesztiválja is: a rendezők szándéka szerint minden évben olyan ragtime- és tradicionális jazz együttesek, szólisták lépnek fel, akik a világ legjobbjai közé tartoznak és valamilyen szempontból különlegesek – stílusban, hangszer-összeállításban, repertoárban... És persze mindannyian bohémek.

A fesztivál kitalálója és házigazdája az eMeRTon-díjas Bohém Ragtime Jazz Band 1992-ben kezdte szervezni a rendezvényt, így az idei Bohém Fesztivál a tizenötödik a sorban. A jubileumhoz méltó szereplőgárda érkezik Kecskemétre és a többi fesztiválvárosba: többek között „a ragtime királynője”-ként aposztrofált kanadai Mimi Blais, aki a Művészetek Palotájában is fellép, az amerikai szaklapoktól a „világ legjobb ragtime zenekara” címet elnyert norvég Ophelia Ragtime Orchestra, a húszas-harmincas éveket megelevenítő holland Andor’s Jazz Band, a Belgrádi Dixieland Zenekar, a minden fesztiválon sztárvendégként kezelt, Amerikában is elismert német trombitás-klarinétos páros, Herbert Christ és Matthias Seuffert. A magyar színeket a Bohémek mellett hét hazai fellépő képviseli, többek között a méltán népszerű Bolyki Brothers.

A március 24-26-i fő hétvégén öt koncerten szól majd a jazz a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központban. A rendezők teltházra számítanak, köszönhetően a másfél évtizedes népszerűségnek és a rendkívül kedvező, 500 és 2000 Ft közötti jegyáraknak. A koncerteket a Magyar Rádió is rögzíti.

(XV. Bohém Fesztivál (XV. Nemzetközi “Bohém” Ragtime & Jazz Fesztivál); helyszínek:Kecskemét, Erdei Ferenc Művelődési Központ, valamint további 15 magyar város (Baja, Budapest, Dunaújváros, Gödöllő, Gyöngyös, Hódmezővásárhely, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Miskolc, Pécs, Siófok, Szolnok, Tata, Újvidék, Vác, Zalaegerszeg) és Újvidék; időpont:2006. március 24-26. péntek-vasárnap (Kecskemét), március 21-29. között országszerte és a régióban további tizenhat helyszínen; km.: Mimi Blais (ragtime-zongorista, Kanada), Morten Gunnar Larsen (ragtime-zongorista, Norvégia), Ophelia Ragtime Orchestra (Norvégia), Andor’s Jazz Band (Hollandia), The Belgrade Dixieland Orchestra (Szerbia), Bohém Ragtime Jazz Band (Kecskemét), Matthias Seuffert (klarinét, szaxofonok), Herbert Christ (trombita), Bolyki Brothers (Budapest), Aulos Szaxofonkvartett (Budapest), Freemen Jazz Band (Budapest), Papa Jazz (Budapest), Apáti János (zongora, Siófok), Nagy Iván (zongora, Budapest), Little Jazz Band (Kecskemét), Kecskemét Jazz Orchestra, Dixie Jam Session (Hódmezővásárhely), Miskolc Dixieland Band, Kőrösi Szürkeverebek Jazzbandája (Kiskőrös)