Sándor, Ede

Buena Vista Social Club: Pio Leyva is elment

2006.03.23. 00:00

Programkereső

Szívrohamban elhunyt Pio Leyva, az idős korukra világhírűvé vált zenészekből álló Buena Vista Social Club kubai együttes 88 éves énekes-zeneszerzője. Három éven belül ő a negyedik "klubtag", aki örökre befejezte a koncertezést.

Leyva, aki már hatéves korában bongóversenyt nyert és 1932 óta énekelt, lányának csütörtöki közlése szerint vasárnap kapott infarktust és kedden reggel hunyt el a kórházban. Leyva híres volt színes rögtönzéseiről.
A híres banda legidősebb tagja, Compay Segundo, valamint zongoristája, Ruben Gonzalez 2003-ban hunyt el - az első 95, a második 84 éves volt. Ibrahim Ferrer tavaly, 78 éves korában költözött át az égi koncerttermekbe.

A Buena Vista Social Club Havanna szomszédságában működő nyugdíjasklub, ott zenéltek az együttes tagjai, akiknek neve akkoriban szinte feledésbe merült már - ám 1996-ban Ry Corder gitárossal felvett albumuk hirtelen díjak sokaságát nyerte el és világszerte felkeltette az érdeklődést a kubai zene iránt. Ezt követően Wim Wenders német filmrendező készített filmet életükről, zenéjükről és műve Oscar-jelölést vívott ki.

Pio Leyva a Kuba középső részén lévő Moron szülötte volt, mély country-hangjával az ötvenes években Benny More és Bebo Valdez ismert együtteseiben szerzett hírnevet. "A zene volt az élete. Szinte haláláig énekelt" - mondta csütörtökön az elhunyt muzsikus lánya, Rosalia.