Beáta, Izolda, Lea

Jazzoktatás az interneten

2006.03.24. 00:00

Programkereső

Internetes jazzoktatás indult Ed Byrne vezetésével. Egy ingyenes szoftver segítségével személyre szabott, élő jazzórákat vehetünk otthonról, ha csatlakozunk a Latin New York Magazine által a legjobb pozan szólistának nevezett művész stúdiójához.
a38d2c16-ed85-4345-8873-7d476ecb8209

Byrne számos kitüntetés és díj birtokosa, "Fenway Funk" című szerzeményét Grammy-díjra jelölték, Eddie Palmieri Grammy-díjas albumán pedig a pozan szólamot vezette. A tudomány világában is otthon van: a Zenetudomány Doktora a jazz területén, elméleti és gyakorlati órákat is tartott a Berklee, a Baruch és számos más egyetemen. Saját módszerét, a lineáris improvizációt világszerte elismerik. Amerika, Franciaország, Németország és Svédország egyetemein és konzervtóriumaiban, valamint az interneten keresztül is oktatott.

A művész 40 éves előadói múltra tekint vissza, a legnevesebb színpadokon - Madison Square Garden, Blue Note, Village, Carnegie Hall - lépett fel. Szólistaként számos hírességgel - Dizzy Gillespie, David Murray, Herbie Hancock, Archie Shepp, Charles Mingus, Chet Baker, Joe Henderson, George Russell, James Brown, Eddie Palmieri, a Fanya All Stars, Celia Cruz, Ruben Blades és Ray Barretto - játszott együtt.

Oktatóként is tekintélyes karrier áll mögötte, a kezdetektől fogva tanít jazz-improvizációt. Az oktatás szívügye, tanítványai fejlődésére nagy figyelmet fordít. Néhányan közülük: Kenny Werner, Abe Laboriel, Chip Jackson és Freddie Bryant.

Az internetes jazzórák egy egészen új lehetőséget nyitnak meg felhasználók előt. Otthonról, bárhonnan részt vehetünk a képzésben, és saját tempónkban haladhatunk. Byrne élőben foglalkozik a tanulókkal, és egyénileg reagál, mely területre érdemes koncentrálni: a hallásfejlesztésre vagy esetleg a kíséretre. Saját stúdiójából hallgat bennünket, és azonnal reflektál játékunkra. A kurzus nem hasonlít a tipikus online oktatásra, ahol olvasási feladatok és tesztek várnak ránk: a művész több ezer kilométer távolságból, élőben hallgat minket, és egy órán keresztül foglalkozik zenei fejlődésünkkel.

Az órák során elsajátíthatjuk a legnagyobb előadók zenei stílusát, miközben saját hangzásunkat is fejleszthetjük, improvizációs gyakorlatot szerezhetünk, teljes dalokat, dallamvonalakat és ritmusképleteket és sok más zenei elemet tanulhatunk meg. Jelentkezni korra és jazz-háttérre való tekintet nélkül lehet, helyek azonban korlátozott számban állnak rendelkezésre, mivel Byrne mindenkivel egyénileg foglalkozik.