Gábor, Karina, Ders

Szarka Gyula: Alku

2006.03.26. 00:00

Programkereső

A Ghymes együttes vezetője, Szarka Gyula Alku című új lemezének bemutató előadására kerül sor március 29-én, szerdán 19 órakor a Kolibri Színházban.
f8a16f1b-81cf-4356-af4b-934f25a4a43b

A lemezbemutató színházi darabbá formálódott a Kolibri művészeinek segítségével. A dalok előadásán kívül az úgynevezett „fekete színház” bábtechnikával kelnek életre a lemezen hallható szerelmes levelek.

„Nyomtatásban megjelent 16-17. századi magyar szerelmes levelek olvasása ösztönzött arra, hogy ezt tovább gondoljam... Lenyűgözőnek tartom a levelek választékos stílusát, archaikus nyelvezetét és hogy ugyanúgy szólnak a szerelemről, mint ahogy ma szólnának, ha lennének... A klasszikus levelezési forma már szinte alig létezik, így ezek hallatán (melyeket színész barátaim tolmácsolnak a CD-n), mint ahogy nekem volt, talán másoknak is hiányérzetük lesz. Némelyik levél szinte imaként szólal meg a távol lévő férjhez, feleséghez. Természetesen a levelek a humort sem nélkülözik, sőt szerepel köztük az első féltékenységre utaló levél is. A levelek nagy része a főúri családokban íródott. Például Zrínyi Kata férjéhez, Forgách Imréhez, Thurzó György menyasszonyához, Czobor Erzsébethez, I. Rákóczi György feleségéhez, Lórántffy Zsuzsannához. Mivel régebb óta foglalkoztat e kor költészete és zenéje, számomra természetes, hogy a levelekkel együtt megszólaljon Balassi és Csokonai költészete is. A verseket népdalok, korabeli szerzők és jómagam szerezte dallamokra énekeljük. A dalok hasonló hangulatban szólalnak majd meg, mint ahogy a Ghymes-lemezeken is volt már rá példa (Tizedik, Vetkőzős dal, Duna partján, Azért ne bánkódjál, Bujdosó dal). Arra törekszem, hogy mai embernek szóljon, de közben hiteles is maradjon – ez talán a legnehezebb.” (Szarka Gyula)

Az előadás fellépői:
Szarka Gyula – ének, lant, gitár
Bognár Szilvia – ének
Kőrösi Róbert – harsonák
Nagy Szabolcs (Hobo Blues Band) – billentyűs hangszerek
Bábművészek: Török Ágnes, Szívós Károly, Szívós Réka
Dramaturg: Zalán Tibor
Rendező: Szívós Károly