Klaudia

FSCO: Pop, music…

2006.03.27. 00:00

Programkereső

A Raiffeisen Jazz Klub sorozatának március 31-ei koncertjén a Free Style Chamber Orchestra mutatja be március végén megjelenő, Pop Music… című CD-jét.
1211acb1-83c5-40f0-b543-3a3e9f6326c7

Hazánk zenei palettáján egyedülálló vállalkozásba kezdett Nagy János dzsesszzongorista, zeneszerző és Pálhegyi Máté fuvolaművész. A két, eltérő zenei hátterű muzsikus 2004 tavaszán olyan, húsz tagból álló kamarazenekart hívott életre, amely a zenei műfajok határait átlépve működik. Ebben a formációban a megszokott felállású vonószenekar dzsessz kvartettel és öt fafúvóval bővül. A Free Style Chamber Orchestra ezzel az izgalmas összeállítással máris nagy érdeklődést váltott ki a szakma mellett a klasszikus zenét és a dzsesszt kedvelő zenebarátok körében is. A zenekar új, finoman árnyalt hangképet alakított ki, amely könnyen befogadhatóvá és élvezetessé teszi a dzsessz- és kortárs darabokat.

Nagy János és Pálhegyi Máté vezetésével a Free Style Chamber Orchestra zenészei azért hozták létre ezt a formációt, mert hiányzott az életükből az a fajta zenei világ, amelyet együttesük képvisel: a stílusok tekintetében kötetlen, élő, mégis minden letisztult művészeti értéket sértetlenül őrző interpretáció. A dzsessz standardok és a kortárs darabok a dzsessz kvartettel és az öt fafúvóssal kiegészülve, de alapvetően vonószenekari hangzásban szólalnak meg, s természetesen az együttzenélés során fontos szerepet kap az improvizáció is.

A Free Style Chamber Orchestra 25-35 év körüli előadóművészekből áll, soraikban megtalálhatók klasszikus zenészek és a hazai dzsesszélet kiválóságai, köztük például a hegedűvirtuóz Frankie Látó, aki a tavalyi Raiffeisen Jazz Klub-sorozat márciusi koncertjén, a Vasvári String Trió tagjaként hatalmas sikert aratott.

A zenekar tagjai: Nagy János (műv. vez., zongora), Pálhegyi Máté (zenekarvezető, fuvola), Csonka Gábor (koncertmester, hegedű), Frankie Látó, Raposa Krisztina, Czenner Krisztina, Balázs Gergely, Csámpai Melinda, Molnár Bea (hegedű), Benkő Gyula, Gálffy Csaba (brácsa), Horváth Ildikó, Sturcz András (cselló), Horváth Balázs (nagybőgő), Kaszás Péter (dob), Ablonczy Keve (klarinét), Zsemlye Sándor (szaxofon), Blaskó Mihály (fagott); vendég: Szerényi Béla (tekerő), Lukács Péter (gitár).