Benedek

Jazztavasz 2006

2006.03.30. 00:00

Programkereső

A tavaszi szél idén kivételes jazzprodukciókat áraszt - az üdítő eseményekre a Művészetek Palotája Fesztivál Színháza invitálja az érdeklődőket. A Jazztavasz 2006 fesztivált, a magyar és külföldi fellépők különleges közös produkcióiból álló koncertsorozatot április 7-10. között rendezik.

Április 7-én, pénteken este fél 8-kor lép színpadra az a mainstream, tehát a jazz hagyományosabb megszólalási formáit előnyben részesítő formáció, mely a műfaj legkiválóbb és legtöbbet foglalkoztatott itthoni fiatal képviselői mellett az európai és a tengeren túli jazz egy-egy neves előadóját vonultatja fel. A Szakcsi Lakatos Róbert Trióban a nagyszerű zongoristát, Szakcsi Lakatos Róbertet régi társa, a bőgős Barcza Horváth József (akivel egyebek közt az Off Course zenekarban játszottak együtt) és a Belgiumból világhódító útra indult Dré Pallemaerts dobos kíséri majd. Pallemaerts (1964) tagja volt a Bob Brookmeyer Quartetnek, de játszott Toots Thielemansszal, Junior Cookkal, Teddy Edwardsszal, Joe Lovanóval, Archie Shepp-pel és John Scofielddal is. Vendégeik a magyar felmenőkkel bíró, amerikai születésű, de európában élő, a legendás trombitás és műfajújító, Miles Davis késői együttesét is megjárt tenorszaxofonos, Rick Margitza (aki Maria Schneiderrel, Chick Coreával and McCoy Tynerrel is készített felvételeket) és a kimagaslóan tehetséges, montreux-i fesztiválgyőztes énekesnő, Szőke Nikoletta lesznek. Interpretációjukban a sokak számára ismert jazztémák új életre kelnek majd.

Április 8-án, szombaton az etno-jazzé lesz a főszerep, a keleti zenekultúrák, a balkáni népzene, a közel- és közép-keleti, illetve ázsiai zenék mélyét is értő, s azokat feltárni is képes Tin-Tin Quintet jóvoltából. Az ő produkciójukat Nandkishor Muley indiai szanturjátékos (a szantur a cimbalomhoz hasonló dél-ázsiai hangszer) és énekes erősíti, aki többezer éves hangzó tradíció tolmácsolója. A nyugat-indiai Baroda városából származó Nandkishor felmenői szintén zenészek voltak. Gyerekkorában énekelni és tablázni tanult, s ő volt családjában az első, aki nemcsak a zene, hanem a táncművészet tanulmányozásában is elmélyült, így elsajátította a Kathak mozdulatsorait. Nandkishor Muley India egyik legelismertebb zeneművésze. Az 1994-ben alakult Tin-Tin Quartet két tagja, Szalai Péter és Nyusztai Iván is több évet töltött Indiában az autentikus megszólalási formák elsajátításával. Nandkishor Muley mellett magyar közreműködője is lesz a koncertnek a kiváló trombitás, zeneszerző, hangszerelő Fekete-Kovács Kornél személyében, aki a Modern Art Orchestra alapítója.

Április 9-e vérbeli kubai ritmusokkal várja a latin jazz rajongóit: ekkor ugyanis Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate muzsikál Winand Gábor szaxofonos, fuvolista, énekes, Bacsó Kristóf szaxofonos, Fekete István trombitás, Babos Gyula gitáros, valamint három fenomenális kubai muzsikus, Omar Rodriguez Calvo bőgős, Armando Vidal ütőhangszeres és Elsa bátyja, a világhírű zongorista, Ramon Valle közreműködésével.

Az 1964-es születésű Ramon Valle hétéves korában kezdett zongorázni, s húszévesen diplomázott a havannai Escuela Nacional de Artén. Kimagasló tehetsége honfitársával, Emiliano Salvador zongoristával adott duókoncertjén mutatkozott meg. 1993-ban megjelent első szólólemezét Chucho Valdés méltatta. Valle 1998-ban telepedett le Európában. A Ramon Valle Quintet 2003-as fellépésén a North Sea Jazz Festivalon Roy Hargrove trombitás volt a vendégszólista. A Latin Jazz Syndicate-nek a karibi zene és a jazz házasításából születő muzsikáját a vérpezsdítő ritmusalapon előadott improvizációk és az életvidám, tűzről pattant és nem utolsósorban rendkívül tehetséges Elsa énekhangja teszi olyan élvezetessé.

A Jazztavasz 2006 utolsó napján, április 10-én, hétfőn fellépő formáció tagjai Magyarországról, Olaszországból és Bulgáriából érkeznek, ami viszont közös bennük, hogy a legkülönfélébb ütőhangszereken játszanak. A Percussion Projectet Horváth Kornél, Stoyan Yankoulov és Carlo Rizzo alkotja. A formáció már 2005-ben is adott koncertet Magyarországon – igen nagy sikerrel. Horváth az egyik legismertebb hazai ütőhangszeres, aki félelmetes kongatechnikájával és kiterjedt stílusismeretével nyűgőzi le a hallgatóságot számtalan formációban. Olyan „egzotikus” hangszereken is játszik, mint a gatham, a gatodrum, a chekere, az udu vagy a hang. Alapító tagja volt a legendás Trio Stendhalnak és a László Attila Bandnek, Lantos Zoltánnal alkotott duója 2000-ben alakult.

45192532-f605-4023-babb-478a365e2964

Yankoulov (1966) zongorázni tanult 8 éves korától, de az ütőhangszerek is korán felkeltették az érdeklődését, s a Pancho Vladigerov Zeneakadémián is ütőhangszeresként diplomázott. Tagja a Bolgár Nemzeti Rádió Big Bandjének, s játszott többek közt Bobby McFerrin, Okay Temiz és Theodosii Spassov produkcióiban. Yankoulov a bolgár jazz és a bolgár népzene népszerűsítéséért tett erőfeszítéseiért több kitüntetésben részesült. Tapan elnevezésű kétfenekű bolgár dobjának zengését cintányérok és egyéb ütőhangszerek színezik.

A velencei születésű Rizzo eleinte szobrász és festő volt, majd 1979-ben Szicíliában felfedezte a helyi csörgődobot, és elsajátította a hangszer népi repertoárját. Ennek továbbfejlesztése a tamburillo, mely egy egészen különleges, saját fejlesztésű, különböző hangszínek megszólaltatására alkalmas csörgődob. A jazztől a kísérleti műfajokig a legkülönbözőbb produkciókban játszott többek közt Rabih Abou-Khalillal, Gian-Luigi Trovesivel, Markus Stockhausennel és Louis Sclavisszal. A trió vendégei Lantos Zoltán hegedűs és Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész lesznek.