Hella

A Rogers-Borbély-Baló trió koncertje az IBS-en

2006.04.11. 00:00

Programkereső

Borbély Mihály, Paul Rogers és Baló István triója az IBS Színpadon ad koncertet május 7-én este. A magyar etno-jazz és improvizatív zene két kiemelkedő alakjához ezen a koncerten a nyugat-európai jazz egyik különleges alakja, az egyedi építésű, héthúros bőgőn játszó angol Paul Rogers csatlakozik.
5400e9d8-67ac-4d7c-a9c8-c6ce87cdce8d

A koncert ötlete akkor született, amikor Paul Rogers és Borbély Mihály Angliában egy mesterkurzuson együtt tanítottak, és egy koncert erejéig együtt is játszottak. A különleges, héthúros bőgőjéről ismert Rogers szinte valamennyi jelentős jazz-zenésszel játszott Angliában és a tengerentúlon. Előadási stílusa meghatározhatatlan, de akár free jazzt játszik, akár tradicionális zenét, a játékából áradó energia és spiritualitás hatása alól nem szabadulhat a közönség.

Borbély Mihály a magyar etno-jazz kiemelkedő képviselője, a Borbély Műhely és a Quartet B vezetője. A Vujicsics együttes alapító tagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedett különböző formációk tagjaként, illetve szólistaként, s közreműködött számtalan lemezfelvételen. A tanítás életének fontos eleme: jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének tanára, de rendszeresen tart kurzusokat itthon és külföldön egyaránt.

Baló István az improvizatív zene egyik meghatározó, stílusteremtő dobosa Magyarországon. Állandó tagja a Dresch Quartetnek, a Borbély Műhelynek és Szabados György zenekarának.

A mostani magyarországi koncertekre alakult formáció műsorában a rövid témákat követő, népzenei elemekre épülő kortárs improvizáció dominál, hisz mindhárman otthonosan mozognak a legkülönfélébb zenei világokban. Programjuk bizonyságul szolgálhat mindazoknak, akik még hisznek a műfaji határok felett álló improvizáció csodájában.

Egyéb közös fellépések
Május 4. 19:00 Szombathely, Művészetek Háza
Május 5. 22:00 Győr, Premier terem (Mediawave)
Május 8. 19:00 Sopron, Liszt Ferenc Kulturális Központ
Május 9. 19:00 Szentendre, Dunaparti Művelődési Ház