Dezső

Drum and Bass és fúziós jazz

2006.04.15. 00:00

Programkereső

Scott Henderson, a Tribal Tech egykori gitárosa saját triójával érkezik Budapestre, hogy megmutassa: 2006-ban a bluesba egyaránt belefér a fúziós jazz és a drum and bass.

Henderson blues-zenekarának tavaly márciusi hazai debütálását és Scott Kinsey zenekarával adott koncertjét egyaránt zajos siker kísérte.

Scott Henderson élő legenda. Nevét a Chick Corea Electric Band 1986-os stílusteremtő albumával írta be a „nagy könyvbe”, majd Gary Willis basszusgitárossal megalapította a Tribal Tech-et, amelyet a szakma és a nagyközönség egyaránt az utóbbi évtizedek legfontosabb fúziós zenekaraként tart számon. A Tribal Tech, a jazzes textúrákat elképesztően energikus előadásmóddal frissé és korszerűvé varázsoló csapat a mai napig etalon sokak számára.

1994-ben azonban az addig főleg jazz-gitáros Henderson (a korábbiakban játszott többek között a Zawinul Syndicate és Jean-Luc Ponty lemezein) hagyományos blues-lemezt készített ”Dog party” címmel. Igazi dögös, letisztult, stílusos, mégis virtuóz lemez lett, amely megjelenésének évében elnyerte a ”Legjobb blues album” címet a Guitar Player magazin olvasói szavazásán.

a13068b7-e23c-435e-841b-dd6b77fecdae

Saját bevallása szerint Henderson egyfajta zenei kiteljesedésként kívánt visszatérni saját gyökereihez: úgy érezte a jazzes-fúziós gitározás és a progresszív kompozíciók zenész-énjének csupán egy részét mutatják be. A kiteljesedés várakozáson felül sikerült: az egyszeri projektnek indult szólólemezt azóta további három követte, az ahhoz kapcsolódó világ körüli turnékról nem is beszélve.

(2006. április 27. 21:00 A38-hajó; A Scott Henderson Blues Band koncertje; tagjai: Scott Henderson (gitár), Kirk Covington (dob, ének), John Humphrey (basszusgitár); jegyár: 5000 Ft)