Fülöp, Evelin

Színházi néptáncest Bartók és a Tánc Világnapjának tiszteletére

2006.04.21. 00:00

Programkereső

Bartók Béla kompozíciói, illetve az azok forrásául szolgáló népzenei alkotások adják annak a néptáncestnek a gerincét, amelyre Üzenet - Poruka - Message címmel április 24-én este hét órakor kerül sor a Pécsi Nemzeti Színházban.
68b9b9f9-05ad-4226-824e-766b977b6a71

Az est keretében a Tanac Néptáncegyüttes, a Nyírség Táncegyüttes, a Válaszút Táncegyüttes, a Galga és Bergics zenekar, valamint Farkas Zoltán (Harangozó-díjas) és Tóth Ildikó néptáncos lép fel. A műsoron a következő Bartók művek és/vagy eredeti gyűjtések hangzanak el különféle megjelenési formákban: Allegro barbaro, Bota (Román népi táncok),Briul (Román népi táncok), 32. duó – Máramarosi tánc (44 hegedűduó), Pe loc (Román népi táncok), Három Csík megyei népdal. A koreográfiák többsége Farkas Zoltán, kisebb része Szávai József munkája.

Magyarországon egyedül a Szávai József vezette, magyar, horvát, bosnyák, vajdasági és szlavóniai fiatalokból álló Tanac Néptáncegyüttes repertoárján vannak nagyobb számban olyan művek, amelyek Bartók által gyűjtött és azokból komponált zenéken alapulnak. Az elgondolás a Jánosi-együttestől ered: megkeresni a Bartók műveiben fellelhető direkt vagy közvetett népzenei utalások, dallamok eredetijét, és azokat úgy előadni, ahogy Bartók gyűjtőútjain találkozhatott velük. Később a Muzsikás együttes – amelynek állandó táncos alkotótársa Farkas Zoltán és Tóth Ildikó – fejlesztette és vitte világhírre ezt a gondolatot: egy koncerten egymás után vagy egymás mellett szólalnak meg az eredeti gyűjtések dallamai népzenei zenekar előadásában és az ezekből született Bartók művek klasszikus zenekaron.

„Biztos, hogy egyszeri lesz az élmény (…). Egyszeri és megismételhetetlen, mint amilyen ő is volt” – olvashatók Szávai József Bartókra utaló szavai az április 24-ei előadás ismertetőjében.