Konstantin

Megkezdődött a Mediawave

2006.04.28. 00:00

Programkereső

Megkezdődött a Mediawave nemzetközi film- és zenei fesztivál Győrött. 60 filmet vetítenek a versenyprogramban, a muzsika kedvelőinek pedig jazz és etno zene szól május 6-áig a rendezvényeken.

Másfajta kapcsolat - hirdetik angolul a plakátok és valóban a programsorozat már több szempontból is bizonyította a kultúra határok nélküliségét. Idén például öt ország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország csaknem 30 településén lesznek Mediawave rendezvények. A programsorozat egyik erőssége a filmes megmérettetés, amelyre idén mintegy 800 alkotás érkezett a világ minden tájáról. Ebből az előszűri döntése alapján körülbelül hatvanat vetítenek le a versenyprogramban.

- Ez egy filmes és zenei fesztivál. A zenei fesztivál-kínálatba fókuszálunk a jazzre és az etno improvizatív zenékre – mondta Durz György, a Mediawave Alapítvány elnöke. Már harmadik éve egy zenei workshopot működtet egy William Parker nevű bőgős Hamid Drake dobossal kiegészülve, aki a chicagói jazzlapok szerint az év dobosa volt például. Ők külön formációban is játszanak. De kiemelkedő a holland kvintett, illetve a Mark Tribot triója, ezek a világsztárok.

A megnyitón átadták a Párhuzamos Kultúráért díjakat is, amelyeket idén olyan alkotók vehettek át, mint például Hamid Drake amerikai jazz muzsikus, Györgyfalvai Katalin néptáncos koreográfus és posztumusz díjat kapott a nemrég elhunyt Halász Péter rendező.