Márk

A Klezmatov a Zeneakadémián

2006.05.06. 00:00

Programkereső

A Zeneakadémián koncertezik június 28-án a híres bécsi klezmerbanda, a Klezmatov. Az esten közreműködik Shmuel Barzilai, a bécsi zsinagóga és Fekete László, a budapesti zsinagóga főkántora.
1e136445-bd89-425b-b782-5df7b799b3f2

A “Ha én gazdag lennék…” koncertcím nem félrevezető, hiszen a Hegedűs a háztetőn jól ismert melódiái is elhangzanak a koncerten, de a cím távolról sem mond el mindent arról, amire ez a kizárólag hivatásos zenészekből álló, mégis nagyon fiatal – az átlagéletkor harminc év alatti – csapat vállalkozott. Az alap a haszid népi örömzene, de az Ale Brider (Mindenki testvér) című album számain – amelyek egy része a koncert műsorát alkotják – a zsidó jazz hatása is jól érezhető. Az együttesnek két hegedűszólistája van. Abraham Breuer mellett megismerkedhet a Zeneakadémia közönsége az ukrán Szergij Bolotnijjal is, akinek “szenzációs improvizációs készségéről” a Die Presse, a legnagyobb tekintélyű bécsi újság zenekritikusa tudósított.

A bécsi zsinangóga főkántora, Shmuel Barzilai maga kérte fel budapesti kollégáját, Fekete Lászlót a közreműködésre, mert a zsidó népzene és liturgikus zene magyarországi művelőinek híre már Bécsbe is eljutott. A bécsi együttes nevét a klezmerről mintázta: a szó eredete az ótestamentumi időkig követhető. Előbb hangszereket, majd zenészeket illettek ezzel a szóval, de az eredeti héber zenét felváltó klezmer muzsika megjelölésére a “lécim” szót is használták. Ez pedig magyarul “csúfolódót” jelent, hisz eredetileg a klezmert az ősi zsidó népzene kicsúfolásának tekintették. Az új zene azonban kibírta ezt a megpróbáltatást is, s a zsidó eküvők, a hanuka és a purim ünnepi alkalmain is túlnőve egész Európában elterjedt. A magyar származású Abraham Breuer professzor jóvoltából a Klezmatov ennek a zenének az egyik legfontosabb nagykövetévé vált Kelet-Európában.