Ervin

Berki Tamás lemezbemutató a Millenárison

2006.05.07. 00:00

Programkereső

Berki Tamás azon kevés jazz-zenészek egyike, aki közvetlen kontaktust tud teremteni hallgatóságával; rajongói is szuggesztív és őszinte hangulatú koncertjeiért szeretik, ahol a közönséggel szinte együtt lélegzik.
ca7ff14a-6217-4af4-a50f-d61da8d514d5

Pályáját a ’60-as években kezdte olyan zenészekkel, akiket a magyar jazz élet megalapítóinak is tekinthetünk. Egyedülállósága az énekesek közt vitathatatlan, olyan egyedi és expresszív, hogy nem is nagyon tudjuk kivonni magunkat a hatása alól. A magyar jazzéletben ő az első énekes, aki magyar szöveggel, saját szerzeményekkel áll elő.

Számos szóló-, illetve közreműködői lemez mellett három szerzői lemeze jelent meg: Igazi paradicsom (1984), Jó reggelt (1990), A Híd (2004). 1985-ben jelent meg az Európai Legjobbak Toplistáján. Számos ország fesztiváljain szerepelt különböző formációkkal, nagy sikerrel. Tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékén és az MZTSZ művészeti szakiskolájában. 2004-ben Szabó Gábor életműdíjat kapott. Legutóbbi szólólemezének címe A Híd. A swing, blues, rock és funky elemekkel tarkított lemezen még a rap és a jazz sajátos keverékét is felfedezhetjük, emellett minden számban ott az elmaradhatatlan, sajátosan Berkire jellemző improvizáció. A lemez kiváló minőségét a kitűnő zenekari háttér biztosítja.

(2006. május 27. 20:00 Millenáris Fogadó; A Híd – A Berki Tamás Band lemezbemutató koncertje; tagjai: Berki Tamás (ének), Horváth „Plutó” József (basszusgitár), Mohai Tamás (gitár), Tóth Viktor (szaxofon), Mohai Győző (dob)