Zsuzsanna

Söndörgő: Oj javore

2006.05.08. 00:00

Programkereső

A Söndörgő együttes 2006. május 31-én, este nyolc órakor Budapesten, a Belvárosi Színházban (egykori Filmmúzeum) tartja tíz éves jubileumi koncertjét, amely egyben a közelmúltban megjelent második album, az Oj javore bemutatója.
6e620f73-c29c-46ec-a1bc-3ae69dff8a5e

„Tíz év telt el azóta, hogy az első hangot megpendítettük, ezért eddigi munkánk összefoglalása, mérföldköve az Oj Javore címmel megjelent, sorrendben második lemezünk. Az albumon elsősorban a magyarországi délszláv népzene változatos dallamkincséből válogattunk, illetve szerbiai és makedón dallamokat dolgoztunk fel. A címadó dal az Oj Javore (Jávorfa) a szláv néphagyományban mágikus erejű szimbólum. A mi „Jávorfánk” gyökerei évszázados hagyományokig nyúlnak, hirdetve a népzene jelenlétét, erejét és egyetemességét. Ezért kerültek az albumra Bartók Béla bánáti szerb, Vujicsics Tihamér pomázi gyűjtései, valamint budakalászi, tököli, és mohácsi dallamok mellé olyan balkáni rokon-dallamok, amelyek már egy újabb kor jegyeit viselik, azonban eredetük archaikus népzene. A lemezen olyan nagyszerű előadók szerepelnek, mint, Sebestyén Márta és Pál István „Szalonna”, az Állami Népi Együttes prímása. A koncerten az elmúlt tíz év repertoárjából is válogatunk, de elsősorban az „Oj Javore” dallamai hangzanak fel a lemez közreműködőivel, valamint a Vujicsics Együttes vendégszereplésével. A koncerten kísérletet teszünk egy látványosabb színpadi produkció megvalósítására és archív hanganyagok olyan módon történő megszólaltatására, melyek betekintést engednek az alkotói folyamatba.” (Söndörgő Együttes)

(2006. május 31. 20:00 Belvárosi Színház – A Söndörgő együttes „Oj Javore” című lemezbemutató koncertje; km.: Sebestyén Márta (ének), Pál István „Szalonna” (hegedű), Vujicsics együttes)

(Jegyek 1600–2500–3000 forintos áron a Stereo Kft. címén (1114 Budapest, Bartók Béla út 59.), a színház pénztárában és az együttesnél.)