Béla

Arab lant- és amerikai soulzene

2006.05.10. 00:00

Programkereső

Ma és holnap este a dzsessz, a blues és a világzene kiválóságai muzsikálnak Budapesten. A Jövő Háza Európa-napján magyar, román, bolgár és osztrák formációk játszanak, míg az A38 hajó vendége Dhafer Youssef, valamint a Tuck and Patti duó.

A tradicionális arab lant, az oud virtuóza, a tunéziai származású, Párizsban élő Dhafer Youssef régóta az etnikus gyökerű zenei műfajok és a dzsessz határán egyensúlyoz. Az énekesként is kiváló Youssef muzsikája a szufi hagyományból építkezik, de azt bátran ötvözi improvizatív szólókkal, elektronikus alapokkal, modern groove-okkal.
Az elmúlt években olyan zenészekkel vett részt közös produkciókban, mint a trombitás Markus Stockhausen, az ütőhangszer-virtuóz Mino Cinelu, az indiai klasszikus zenén nevelkedett magyar hegedűs, Lantos Zoltán vagy a remek énekesnő, Iva Bittová. Youssef eredetileg április elején, a Jazz Odüsszeia fesztivál keretében lépett volna fel az A38-on, de azt a koncertet az árvíz elmosta, így ma este nyolckor pótolják. A produkció érdekessége, hogy a muzsikust egy trombita-gitár-basszusgitár-dob összeállítású norvég dzsesszkvartett kíséri, az est társzenekara pedig a Kaltenecker Zsolt (billentyűsök), Papesch Péter (basszusgitár) és Borlai Gergő (dob) alkotta trió lesz.

Izgalmasnak ígérkezik az A38 holnap esti programja is: az amerikai Tuck and Patti duó (vagyis William Andress és Patricia Catchard) 2003-ban már nagy sikerrel lépett fel a hajón, azóta pedig új lemezük is megjelent. Az 1981 óta megszakítás nélkül koncertező duó muzsikája a dzsessz finom szövésű dallamaiból, a blues jellegzetes ritmus- és harmóniavilágából, valamint az amerikai soulzene érzelemgazdagságából táplálkozik. Pályájuk alatt a saját kompozíciók mellett olyan kollégáik szerzeményeit is feldolgozták, mint John Lennon, Freddie Mercury, Rod Stewart vagy Burt Bacharach.
A Tuck and Patti fellépésével egy időben, a Jövő Háza Fogadóban Európa-nap – Európa új hangjai címmel rendeznek osztrák–magyar–román–bolgár közös koncertet hét órától. A maratoni programot a román dzsessz két legfajsúlyosabb személyisége, Johnny Raducanu és Harry Tavitian közös produkciója nyitja, majd Szakcsi Lakatos Béla triójának Hungarian Gipsy Jazz projektje, a bolgár kavaljátékos, Theodosii Spassov triója, végül az osztrák
zeneszerzőnek, Wolfgang Seligónak a műfaji kísérlete (dzsessz + rock + soul + punk + etno) következik.