Márk

Dokumentumfilm Bartók turai gyűjtéséről

2006.05.11. 00:00

Programkereső

Bartók Béla száz évvel ezelőtt, 1906-ban Turán gyűjtött népdalokat. Ezek közül többet is megjelentetett a Magyar Népdalok 1-2. füzetében, s a dallamokat későbbi műveiben, pl. a Negyvennégy hegedűduóban is felhasználta.
e51d5afa-372b-40c9-ac59-acac705a5c3f

A zeneszerző látogatásának emléke még ma is elevenen él a város lakóiban, s a Bartók által gyűjtött népdalok mindmáig megtalálhatók dalkincsükben. A turaiak Bartók-emlékezetéről készít dokumentumfilmet a Magyar Televízió „Hagyományok Háza” című magazinja számára a Konkam Stúdió. A dalokat Maczkó Mária és a Turai Énekmondók, a Templomi Kórus, az Unger Balázs vezette Zagyva Banda és a Nyugdíjas Pávakör tagjai szólaltatják meg.

A film rendezője Kovács László, szerkesztője B. Fülöp Katalin. A dokumentumfilmet 2006. június 11-én, a Bartók Emléknapokon mutatják be a turai Bartók Béla Művelődési Házban. A megemlékezéseket Tura városa a Muharay Elemér Népművészeti Szövetséggel együtt rendezi. A film elkészítésére a turai Vigyózó Kör nyert támogatást a Nemzeti Évfordulók Titkársága Bartók-pályázatán, továbbá turai vállalkozók és a Konkam Stúdió adták össze az elkészítéséhez még hiányzó összeget.