Alfréd

"A Tribute to Jimi Hendrix"

2006.05.18. 00:00

Programkereső

A World Saxophone Quartet korábban egy teljes albumot szentelt Duke Ellingtonnak, Miles Davisnek és az együttes alapítójának, a néhai Julius Hemphillnek. 2003-ban megjelent Kísérlet című albumukon egy látszólag szokatlan kottagyűjteményt kutattak át és dolgoztak fel: Jimi Hendrixét.
e7acc2dc-202c-4991-88da-c8c4fa72b14b

A Hendrix tiszteletére készített album már az első pillanatban hiteles kísérletként értelmezhető. A World Saxophone Quartet természetesen a rá jellemző tisztelettel és kalandvággyal nyúlt az alapanyaghoz. A szószerinti értelmezés helyett a képletes megközelítés választásával a szaxofonoknak nem csak Hendrix gitárjátéka csavarjainak és bonyolultságának másolását sikerült elkerülniük, hanem zenéjének igazi mélységét és leglényegét bontották ki. A szaxofonok mellett a vendégzenészek változatos közreműködése teszi teljessé a kísérletet.

A World Saxophone Quartet eleven és izgalmas feldolgozásainak jellemzője, hogy legalább annyira funky, mint amennyire absztrakt; a négy zenész – kiegészülve két „nagyágyúval”, Craig Harrisszel és Jamaladeen Tacumával, illetve egy tehetséges, fiatal dobossal, Lee Pearsonnal – gond nélkül demonstrálja, hogy a kemény rock, a heavy metal és a pszichedelikus rock szerzeményeket sikerrel lehet instrumentális jazzbe átültetni. Néhány „megátalkodott“ Hendrix-rajongó ugyan hiányolhatja, hogy személyes kedvencei – mint például a „Purple Haze“ – nem szerepeltek a válogatásban, a WSQ Kísérlet című albuma ennek ellenére egy kitűnő lemez, bizonyítván, hogy a WSQ az alapítását követő 28. évben is életerős formáció.

A koncerten a Hendrix-nóták mellett több régi klasszikust – balladák, bob-darabok, bluesok – is hallhatunk majd a World Saxophone Quartet május 23-ai koncertjén a Jövő Háza – Teátrumban.

Az együttes tagjai: Oliver Lake (altszaxofon), David Murray (tenorszaxofon), Hamiet Bluiett (baritonszaxofon), Bruce Williams (szoprán- és altszaxofon), Craig Harris (harsona, didgeridoo), Jamaladeen Tacuma (basszusgitár), Lee Pearson (dobok)

(2006. május 23. 20:00 Jövő Háza – Teátrum; A World Saxophone Quartet Experience (USA) koncertje; jegyár: elővételben 6900 Ft, a program napján a helyszínen 7500 Ft)