Aladár, Álmos

"A víz szalad, a kő marad..."

2006.05.19. 00:00

Programkereső

Igazi hagyományőrző és ápoló műsorral lép fel az erdélyi Maros Művészegyüttes május 20-án a Hagyományok Házában. "A víz szalad, a kő marad..." című előadás Varga János, a Zalai Táncegyüttes koreográfusa és a marosvásárhelyi művészegyüttes közös produkciójában ad betekintést a népi táncok világába.
b562e052-3f89-446b-a669-2c787d0afee0

Varga János már több mint 25 éve gyüjti és tanulmányozza az erdélyi falvak folklórkincsét. Személyes és szakmai tapasztalatait a Hagyományok Házában is bemutatásra kerülő műsorban is kamatoztatja. Hitvallását a következőképpen fogalmazta meg:

„Hiszek hagyományainkban, a magyar falu műveltségében, a paraszti kultúra teremtő erejében. Hiszem azt, hogy ez a hagyomány nagyszerű érték, olyan, mai életünkben is viselhető örökség, amely eligazít bennünket közösségi életünk mindennapjaiban és a soviniszta-ideológiák útvesztőiben egyaránt, és - mint egy gyönyörű táncos ruhába - a nemzeti érzés tiszta szép viseletébe öltöztet. Hiszem továbbá, amint erdélyi gyűjtő útjaimon is megtapasztaltam, hogy a különböző népek kulturális értékeinek, táncának megismerése egymás tiszteletére, megbecsülésére tanít. Ezek a legfontosabb támpontok számomra a fiatalok nevelésében...“

A kétrészes műsor első felében mezőmadarasi, gerendkeresztúri, széki, vajdaszentiványi és körtefáji táncokkal ismerkedhet meg a közönség. A második részben román, délszláv, cigány és zalai táncok mellett Wass Albert “Üzenet haza” című versére komponált táncképek elevenednek meg a színpadon.

május 20. Hagyományok Háza 20:00

Wass Albert: Üzenet Haza című verse:
http://sfkornyek.szabadsagharcos.org/wass_uzenet_haza.html