Béla

Az Oregon együttes Gyulán

2006.05.20. 00:00

Programkereső

Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg az elmúlt négy évben már világsztárokat is felvonultató Gyulai Vár Jazz Fesztivált július 22-én. A jubileumi fesztiválon három kerek évfordulós zenekar lép fel a Várszínpadon.
5e21c583-a5a1-40d7-8447-4c0608c90a31

35 éve alakult a világ egyik legismertebb kamarajazz együttese, az amerikai Oregon. Ők kapnak meghívást az idei gyulai fesztiválra mint sztárvendégek. Ralph Towner gitáros hangszerének az egyik legjobbika a világon, Glenn Moore bőgős iskolát teremtett bőgőjátékával, Paul Mc Candless fúvós-hangszeres nagyszerű muzsikus, az ütőhangszereket Mark Walker szólaltatja meg. Az Oregon a német ECM lemezkiadó egyik meghatározó együttese, a dallamos, lágy ECM-hangzás egyik kialakítója. Az együttes muzsikája a jazz, a kamarazene és a világzene varázslatos ötvözete.

Pege Aladár éppen 50 éve lépett színpadra. A virtuóz bőgős most kvartettjével mutatkozik be a gyulai vár színpadán. Az idei meghívás tisztelgés a nagy művész munkássága előtt. A harmadik fellépő zenekar a Gyulán éppen 10 éve alakult Aquarell lesz, amely az egész országban nevet szerzett magának mint a jazz-rock jeles képviselői. Az együttes jubileumi koncertjén két neves sztármuzsikus lép fel vendégként, a szaxofonos Csepregi Gyula és a trombitás Fekete-Kovács Kornél.