Márk

A Trio Midnight és Fekete-Kovács Kornél koncertje

2006.05.22. 00:00

Programkereső

A Trio Midnight tagjai, Oláh Kálmán (zongora), Egri János (nagybőgő) és Balázs Elemér (dob), Fekete-Kovács Kornél trombitaművésszel lépnek színpadra június 2-án, este fél nyolctól a Raiffeisen Jazz Klub soron következő koncertjén az IBS Színpadán.
39c2ffb0-0092-4e4f-8be3-9717086fc92e

A Raiffeisen Jazz Klub koncertsorozata a Trio Midnight óriási sikerű koncertjével kezdődött 2002-ben – nem véletlen, hogy éppen a hazai dzsesszélet meghatározó együttese nyitotta a sort. Azóta hallhattuk a három kitűnő zenészt ebben a formációban és saját zenekaraikkal is, ezúttal pedig Fekete-Kovács Kornél trombitaművész társaságában élvezhetjük egyéni ízű, finom és elmélyült zenéjüket.

Az 1990-ben alakult együttes első lemezei után a 2000-ben megjelent On Track című album hozta meg az áttörést, amelyen a világhírű amerikai altszaxofonos, Lee Konitz játszott velük a budapesti felvételeken. Sínen vagyunk – hirdette a cím, s ezt már akkoriban valóban elmondhatták magukról. A trió itthon és külföldön egyaránt komoly sikereket aratott, jelentős elismeréseket kapott (Umbria Jazz – 1993, Olaszország, valamint Marciac – 1995, Franciaország).

1995-ben elsők lettek a legfontosabb európai tehetségkutató versenyen a belgiumi Hoeillartban, ahol Oláh Kálmán a legjobb szólista díját is megkapta. Ő szólóban, zongoristaként első lett a lengyelországi Kaliszban is, s hogy az 1995-ös esztendő még teljesebb legyen: ugyanabban az évben harmadikként végzett a floridai Jacksonville-ben, a Great American Jazz Piano versenyen – egyetlen európai döntősként. Ekkor elnyerte a Magyar Rádió eMeRTon díját is az év jazz szólistája kategóriában.

Az 1995-ös év kiugró sikereit más, jelentős fesztiválbabérok követték: egyebek között 1998 és 2001 között minden évben a belgiumi Cineyben (Ciney Jazz Night), 1999-ben Karlovy Varyban. Oláh Kálmán 2001-ben megkapta a Gramofon – Klasszikus és Jazz kiadó által alapított Magyar Jazz Díjat a hazai jazzéletben betöltött szerepéért.

A Trio Midnight legutóbbi lemeze a Trio Midnight Meets Lee Konitz (2005), amelyen a trió kitűnő zenészei a világhírű amerikai szaxofonossal, Lee Kontzcal játszanak. A négy előadó hatalmas sikert aratott a belgiumi Dinant Jazz Night elnevezésű fesztiválon 2000-ben – az új album ennek a koncertnek az élő felvétele, amely a négy zenész rendkívül finom összjátékára épül. A standardok mellett Lee Konitz két saját szerzeménye is hallható az albumon, amely 72 perc tiszta örömzene.

A június 2-i koncert vendégszólistája Fekete-Kovács Kornél trombitaművész lesz. Ő alapította 1998-ban a Budapest Jazz Orchestra nevű formációt, amelynek 2005 végéig művészeti vezetője volt. Akkor új fejezet kezdődött Fekete-Kovács Kornél életében: létrehozta a Modern Art Orchestrát. A zenekar elsősorban kortárs, azon belül is főként magyar jazz-szerzemények bemutatását és rendszeres előadását tartja fő céljának. Fekete-Kovács Kornél a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékén tanít. 1999 novemberében Black Smith Workshop nevű zenekarával jelentette meg Childhood Around 2000 című lemezét. 1993-ban a Krakkóban megrendezett Jazz Juniors Competition jazzversenyen zenekarával első helyezést ért el, emellett a legjobb trombitás díját is átvehette. 2000-ben a magyar zeneművek kimagasló bemutatásáért az ARTISJUS Zenei Alapítvány elismerését kapta. Stúdiózenészként körülbelül száz lemezen játszott együtt a hazai zenei élet olyan előadóival, mint például Presser Gábor, Horváth Charlie és a Jazz + Az tagjai.