Gertrúd, Patrik

Pimasz - A Kerekes Band legújabb albuma

2006.06.15. 00:00

Programkereső

Megjelent a Kerekes Band harmadik önálló albuma, Pimasz címmel. Az együttes az "etno-funk", a magyar népzenén alapuló, egyedi stílusú villágzene képviselője.
4c75d35d-ccb2-4b39-9ceb-da75625d7e4e

A Kerekes Band 1995-ben alakult. A zenekar sokáig foglalkozott autentikus gyimesi és moldvai népzenével (erről tanúskodik első két albuma), majd egyre jobban magába fogadta más zenei műfajok hatásait is. Így született meg egy teljesen új, szabad variációja ennek az amúgy is nagyon vérpezsdítő zenének. Kialakítottak egy olyan - csak a Kerekes Band -re jellemző - egyedi hangzást, amely már inkább világzene, mégis különbözik minden más népzenéket ötvöző produkciótól. Egy valódi zenei kuriózum, Ethno Funk-nak nevezik.
Van benne a jazz szabadságából, a rock dinamikájából, a funk és a drum&bass robbanékony ritmusából és a népzene egyszerű szépségéből. A hagyományos lendület találkozása a szabad improvizációval, mindez egy újszerű hangszerfelállásban, amely - kihasználva az elektronika lehetőségeit - új utat nyit meg a népzene értelmezésben.

„A Kerekes Band új lemeze ékes bizonyítéka annak, hogy aki a hagyomány nyelvezetéből merít, nemcsak erőt nyerhet belőle, hanem a kreativitás mesterévé is válhat. A "népzene" ugyanis a mindenkori popzenék múltja, és legfontosabb eleme az a kreativitás, amely a mindenkori népszerű divatirányzatokat a maga képére képes gyúrni. A Kerekes remekül bánik az elsajátított hagyományos zenei nyelvezettel, s ezt szemrebbenés nélkül tudja egyeztetni a könnyűzene modern irányzataival is.”

Sebő Ferenc
Népzenész, népzenekutató

"Rengeteg gondolat és kérdés merül fel bennem, amint hallgatom a Kerekes Band cd-jét. Ugyan elégedettségem nem teljes az albummal, de az örömöm sokkal nagyobb. Ez a felállás új kaput fog nyitni a fiatalabb generációk hallgatóinak és zenészeinek gondolkozásában. Szerintem sok, hasonló csapat fog születni a Kerekes Band-től inspirálva. Tőlünk nyugatra és keletre egyaránt már rég használják a népi hangszereket erősítve és effektezve is. Végre itthon is eljött ennek az ideje. Azt gondolom népszerűbb lesz a népzene, több fiatal fog inspirációt kapni, és kreatív, saját ethno alapú, mai zenét művelni, miután megismerik majd a Kerekes Band muzsikáját."

Balogh Kálmán
Cimbalmos

Az együttes tagjai: Fehér Zsombor (kromatikus furulya), Námor Csaba (koboz), Csarnó Ákos (brácsa), Fehér Viktor (dob, gardon), Kónya Csaba (basszusgitár)