Klaudia

A Párizsi Magyar Intézet koncertjei a Zene Ünnepén

2006.06.21. 00:00

Programkereső

A Zene Ünnepén, június 21-én Párizsban sem lehet kikerülni a magyarokat. A 25. születésnapját ünneplő eseményen először a Párizsi Magyar Intézet (PMI) külső, szabadtéri helyszínen, méghozzá a Da Vinci-kód című könyvből elhíresült Saint Sulpice téren várja az érdeklődőket.

A tradicionális magyar és modern roma népzenei koncertek bemutatására gyakorlatilag állami források nélkül, helyi és hazai partnerek bevonásával nyílik lehetőség. Az eseményt támogatja a Magyar Turisztikai Rt. párizsi kirendeltsége és a Magyar Közlönykiadó, de a feltehetőleg 6000-8000 ezer fős közönség eléréséhez a helyi kerületi önkormányzattal való együttműködés is szükséges.

Elsőként, fél hétkor Lakatos Róbert és a Rév zenekara játszik - ők repertoárjukkal Bartók Bélára emlékeznek, így a közönség a hagyományos magyar népzenéből is ízelítőt kap. Este nyolckor Mitsou és együttese lép fel. A francia publikum a kilencvenes években jegyezhette meg magának Juhász Miczura Mónika "Mitsou" hangját, mégpedig Tony Gatlif filmzenéjéből. A rendező Gadjo Dilo című filmjében a Romain Duris által alakított főszereplő elindul Romániába, hogy felkutassa a titokzatos Nora Lucát, egy roma énekesnőt, akinek hangját arról a kazettáról ismeri, melyet édesapja rögzített és halálakor rá hagyott. Nora Luca felejthetetlen hangjaként Mitsou így a francia filmtörténetbe is beírta magát.

A Párizsi Magyar Intézet a falain belül is izgalmas programokat kínál látogatóinak. Június 21-én reggel kilenctől este tíz óráig különleges, egy napig tartó kiállításon Zólyomi Zsolt parfümszakértő magyar parfümökből rendez kiállítást. Az illatmintákat az érdeklődők természetesen megszagolhatják, sőt az apróságok délután ötkor, a felnőttek pedig a koncertek után, este fél tízkor játékos bemutatón tehetik próbára orrukat, szaglásukat, érzékeiket.

 
 
 
7d100aa0-0551-4d1a-81f2-caaf0b25cef8

A nap kellemes zárásaként, ugyancsak a Párizsi Magyar Intézetben a Magyar Turisztikai Rt. párizsi kirendeltsége bemutatóval egybekötött kóstolásán a legnagyobb magyar borvidékek sajátos ízeit ismerhetik meg a látogatók, akik röviden tájékoztatást kapnak a borok eredetéről, íz és illatanyagaikról is.