Klaudia

Kőszegi Imre: Drums poetica

2006.06.25. 00:00

Programkereső

Kőszegi Imre sokoldalú tehetség: dobos, zenekarvezető, tanár, hosszú ideig a Magyar Jazz Szövetség elnöke is volt. Most megjelenő, Drums Poetica című albumát a Dorozsmai Péter által vezetett Tom-Tom Records lemezkiadó gondozza.
ab36552e-f2ff-424c-ad7b-89fe8db76a3b

Kőszegi a ’70-es évektől Pege Aladár együttesével játszott, akivel elnyerte a Magyar Jazz Rádió Western fesztiválok és klubok versenyének első díját. 1975-ben indult el első saját együttesével, a Kőszegi Rhythm and Brass-szal, amely sajátos módon sorakoztatja fel az együttes tagjait két fafúvós, egy dobos és egy ütős személyében. 1980-ban megalapította nemzetközi együttesét Jack Gregg amerikai basszusgitáros, Zbigniev Namyslowski lengyel szaxofonista és Gárdonyi László magyar zongorista (tanár a bostoni jazzakadémián) társaságában, és nagy sikerrel turnéztak Európában. 1980-ban emellett együtt játszott a Super Trióval és a 24 tagú Creative Art Ensemble-lel is.

Pályafutása során olyan neves előadókkal játszott együtt, mint Larry Coryell, Steve Grossman, Birelli Lagrene, Trilok Gurtu, Teddy Wilson és Frank Zappa. Közreműködött Szabados György Esküvő című művének alkotásában és számos jazz- és popzenei felvétel elkészítésében. Kiemelkedő művészi teljesítményéért megkapta a Lyra-díjat, az eMeRTon-díjat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. Több mint 150 lemezen közreműködött.

„Imre kortalan jazzista, igazi gourmand, hedonista. Személyiségét különleges humor jellemzi, de egy dologban – a jazz-ben – nem ismeri a tréfát, és ki nem állja a jampiskodást. Ez a felvétele is igazi, tiszta jazz, mindenféle bohóckodás nélkül. Dobolása dinamikus, hivalkodástól mentes, utánozhatatlanul egyéni. Minden a zenének van alárendelve. Az anyag különlegessége még, hogy a darabok mindegyike Imre saját szerzeménye. Pályájának egy újabb, letisztult állomása ez.” (Csider Károly)

A lemezen közreműködik: Kőszegi Imre (dob, vibrafon), Deli István (konga, ütőhangszerek), Bacsó Kristóf (alt-, szopránszaxofon), Zsoldos Béla (vibrafon, üstdob, harangjáték, ütőhangszerek), Orbán György (nagybőgő), Rozsnyói Péter (zongora).