Gábor, Karina, Ders

Jazzfesztivál Bécsben – Mozart jegyében

2006.06.27. 00:00

Programkereső

Az emlékév alkalmából még a jazzfesztivál sem marad Mozart-mentes Bécsben. A június 29. és július 16. között zajló rendezvénysorozat egyik fénypontja Chick Corea 2. zongoraversenye, amelyet külön erre az alkalomra, Mozart zenéjének jegyében komponált.
47abd8c8-1593-4c42-9cda-f3d3f48e1368

A 16. alkalommal megrendezett Jazzfest Wien – hagyományaihoz hűen – tradicionális és progresszív jazz kiegyensúlyozott kombinációjával örvendezteti meg a műfaj kedvelőit június 29. és július 16. között. A felhozatalban egyaránt megtalálhatóak például a Neville Brothers new-orleansi funk dallamai, a híres Gotan Project elektronikus tangó-textúrái, Randy Newman szeretetreméltóan cinikus énekművészete vagy Sergio Mendes Bossa Nova – hip-hop hibridje.

A jövő kül- és belföldi reménységei uralják a Bank Austria Kunstforum színpadát, míg főleg az osztrák jazz képviselői szórakoztatják a bécsi jazz-klubok, a Jazzland, a Reigen, a Miles Smiles és a Porgy & Bess közönségét. Három estén ingyenes jazzkoncertek színhelyévé avanzsál a Bécsi Városháza előtti tér, ahol olyan egzotikus formációk lépnek fel, mint a Marlango, Senor Coconut vagy a soul-díva Bettye LaVette. A Bécsi Városháza Díszudvara a „fehér Billie Holiday“, Madeleine Peyroux, a sanzonénekes Gianmaria Testa és a breakbeat brit képviselője, a Coldcut fellépéseivel kecsegtet.

Chick Corea külön erre az alkalomra, Mozart jegyében komponált 2. zongoraversenye a Bécsi Állami Operaházban lesz hallható július 1-jén. Az amerikai jazz-legendát harminctagú kamarazenekar kíséri, amelynek minden tagját maga választotta ki a zongoraművész-zeneszerző. A jazzfesztivál ingyenes nyitóestjének a Museumsquartier udvara ad helyet június 29-én, ahol a vak énekes és dalszerző, Raul Midon, valamint a jazzt és R&B-t ötvöző Tok Tok Tok lépnek fel.

A részletes program az alábbi honlapon olvasható.