József, Bánk

Jazz világsztárok Magyarországon: Richard Bona

2006.06.28. 00:00

Programkereső

Újra Budapestre látogat Richard Bona. A legutóbbi teltházas koncertekből okulva ez alkalommal a művész két egymást követő estén várja a jazz és a világzene szerelmeseit az A38 hajóra július 26-án és 27-én.

Korunk jazzéletének legegyedibb hangú basszusgitáros–énekes–zeneszerzőjeként emlegetett kameruni muzsikus 2004-es első budapesti koncertje óta minden alkalmat megragad, hogy visszatérjen hozzánk. A magyar közönség értő figyelme és szeretet-visszaadó képessége éppúgy rabul ejtette, mint fővárosunk szépsége és a magyar konyha ízei. Bár első hazai fellépése óta több más kitűnő produkcióval is megfordult nálunk (Mike Stern Band, Steps Ahead), rajongói számára a teljességet saját, hatfős zenekarával adott – időnként két és fél-három órás – koncertek jelentik, ahol virtuóz basszusgitár-tudása mellett különleges, falzett énekhangját, dalszerzői képességeit és vérbeli showman attitűdjét is megcsillogtatja.

A tavalyi „leckéből” a szervezők is tanultak: idén nem kívánják szaunává alakítani az A38 fémtestét, egyrészt két koncertre kérték fel a művészt egymást követő napokra, másrészt limitálták a napi nézőszámot, felhőtlenné téve a jazzrajongók szórakozását.

Richard Bona Kamerunban született, ahol a templomi gyerekkórusban eltöltött évek után, tinédzserként eleinte gitározni, majd Jaco Pastorius lemezeinek hatására basszusgitározni kezdett. Apja halála után, huszonkét évesen Párizsba költözött. A legenda szerint csomag nélkül, egy szál pólóban, hóna alatt a hangszerével érkezett. Két hónappal később már olyan rangos zenészeket kísért, mint Didier Lockwood, Manu Dibango vagy Salif Keita. Emellett zeneiskolában fejlesztette elméleti tudását és építette kapcsolatait a zenészvilágban. 1995-ben Mike Stern invitálására New Yorkba költözött, és bár eleinte egy szót sem beszélt angolul, kézről kézre adták a sztárok: játszott Harry Belafonte, Larry Coryell, Michael és Randy Brecker, Steve Gadd, Georges Benson, Bobby McFerrin, Brandford Marsalis és Chaka Khan lemezein, illetve turnézott a Zawinul Syndicate, a Pat Metheny Group és a Steps Ahead kötelékében. Páratlan basszusgitár-tudása mellett egyre nagyobb teret kapott sokoldalúsága kibontakoztatására: énekesként és ütőhangszeresként játszott pl. a Pat Metheny Group Speaking of now című lemezén.

6665117b-112c-4d7a-87d8-1322255e83ac

1999 óta jelentet meg szólólemezeket (Scenes from my life – 1999, Reverence – 2001, Munia – 2003, Tiki – 2005), amelyeken végre „főszereplőként” is megismerhettük ezt a rendkívül egyedi hangú muzsikust. Szólóprodukciója Richard sokoldalúsága és páratlan technikai tudása ellenére jóval túlmutat az öncélú hangszerbemutatón: ihletett dalokat és alázatos muzsikálást hallhatunk tolmácsolásában. Nemcsak hangszeresként, hanem frontemberként is páratlanul egyedi, magával ragadó teljesítményt nyújt. Legutóbbi budapesti fellépése idején még melegében mutatta be az akkor néhány napja piacra dobott „Tiki” című albumot – a mostani bulira a mindig hálás hazai közönség minden bizonnyal alaposan felkészült a leckéből és türelmetlenül várja a számonkérést.

Egy bennfentes információ: mivel Richard egyetlen alkalommal sem felejti el megemlíteni a gulyás iránti vonzalmát, a lelkes hazai zenész szakmából legalább annyi felajánlás érkezett a szervezőkhöz kerti bográcsozás ügyében, mint örömzenélés, jam session-ök terén. És ha minden jól megy, a jeles eseményre néhány kitartó rajongó is bebocsátást nyerhet…

Jegyek a Ticket Express jegyirodákban, valamint a helyszínen válthatók. Jegyár: 5000 Ft)