Klaudia

Kaláka és Kosztolányi Londonban

2006.06.28. 00:00

Programkereső

A Londoni Magyar Kulturális Központ a Kaláka együttes Kosztolányi-estjével folytatja ősszel elindított zenés költői rendezvényeit az intézet kamaratermében. A költeményeket Zollman Péter fordításában hallhatja a közönség, az est házigazdája pedig Nádasdy Ádám irodalomtörténész, nyelvész professzor lesz.
2389f4d5-4807-44e3-a84e-cd3173c5f379

Emellett befejeződik a The voice of freedom avagy a Szabadság hangja című beszélgető sorozat június 29-én. Bogyay Katalin, az intézet igazgatója Medák Péter és Sásdy Péter filmrendezőkkel, illetve Robert Schultz producerrel beszélget majd az 1956-os forradalom eseményeiről.

2005 novemberében a József Attila centenárium alkalmából megrendezett konferencia záróakkordjaként a Kaláka együttes adta elő a költő megzenésített verseit. A hatalmas sikerre való tekintettel június 26-án a kulturális központ Hétfő esti muzsika... című sorozatában újra a Kaláka együttes lép fel, ezúttal Kosztolányi Dezső előtt tisztelegve. Az intézet az idei akadémiai év zenés rendezvényeit ezzel a koncerttel zárja.

A Kaláka együttesről szinte mindent megírtak már. Közel harminc éves zenei és irodalmi tevékenységük alatt a magyar közönség százezreivel ismertették meg versek ezreit, külföldi útjaikra pedig magyar irodalmárok százainak hírét vitték magukkal. “A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak – írja Kányádi Sándor költő. - Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, “szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti “eredeti dallamot”.

Dalaik régi és mai magyar (közöttük számos határainkon túl élő), illetve más nemzetiségű költő versére íródtak. Az együttes eddig tizenkilenc lemezt jelentetett meg, dalaik száma pedig eléri az ezret, közöttük olyan költők verseinek feldolgozásai is megtalálhatók, mint például Arany János, Ady Endre, Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső, Kányádi Sándor, Szabó Lőrinc, József Attila – R. Burns, F. Villon, Sz. Jeszenyin, csak hogy néhányat említsünk.

A londoni Magyar Kulturális Központ idén januárban indította útjára a The voice of Freedom avagy A Szabadság hangja című beszélgető sorozatát, amelynek keretében minden hónap utolsó csütörtökén Bogyay Katalin igazgató meghívására olyan személyiségek látogattak a magyar kulturális intézetbe, akik átélték, és akik életét gyökeresen megváltoztatta az 1956-os forradalom. A beszélgetések alkalmával régi emlékek, félelmek, izgalmak és könyvbe illő történetek jöttek a felszínre, melyeket a meghívott előadók megosztottak a közönséggel. A The voice of Freedom keretén belül a beszélgetések mellett az intézet két könyvbemutatónak is otthont adott. Mindkét kötet írója Anglia egykori magyarországi nagykövete volt. Sir Bryan Cartledge The will to survive és Peter Unwin Remembering the 56 Revolution című könyvei idén tavasszal láttak napvilágot a szigetországban.