József, Bánk

A jazz legnagyobbjai Montreux-ban

2006.06.29. 00:00

Programkereső

Csütörtökön megkezdődik és a hagyományoknak megfelelően bő két hétig tart a 40. Montreux-i Jazzfesztivál, amelynek fellépői között megtalálható a blues, a soul és a rock legkülönbözőbb irányzataihoz tartozó számos előadó.

A nyitónapon lép a Stravinsky Auditorium színpadára többek között Jeff Beck, Solomon Burke, George Duke, Bette Middler, Robert Plant és Jimmy Page. A Casino Barriere-ben a tavalyi jazz énekverseny két győztesét, a magyar Szőke Nikolettát és Paolo Conte-ét hallhatja a közönség. A rendkívül szerteágazó eseménysorozat programja szinte percre lebontva megtalálható az interneten is.

A rendkívül szerteágazó eseménysorozat programját lehetetlen felsorolni, de szinte percre lebontva megtalálható az interneten is. Kiemelést érdemel azonban mindenképpen Ornette Coleman és Sergio Mendes július 2-i közös koncertje, valamint Van Morrison és Joe Sample fellépése ugyanezen a napon. Július 3-a eseménye az öreg blueskirály, a Montreuxbe rendszeresen visszatérő B. B. King és barátainak koncertje, valamint Al Jarreau és David Sanborn programja.

A következő napon a soul egyik nagyasszonyával, Gladys Knighttal találkozhatnak a zenerajongók. Nem kevésbé izgalmas a Magyarországon többször járt Tracy Chapman és a budapesti fellépése nyomán a magyar jazzkedvelők előtt szintén jól ismert kanadai Diana Krall fellépése.

Július 7-ére és 8-ára brazil estet ígérnek a szervezők, Chick Corea 7-én mutatja be Mozart projektjét. Carlos Santana, a Gotan Project, Taj Mahal és Randy Newman fellépésével erős nap lesz július 9-e. Santana 10-én és 12-én ismétel, s ott lesz Montreux-ben a hazai színpadokról igen jól ismert Sting is.

Július 13-án a mai nemzedéket képviseli Sean Paul, az öregeket Solomon Burke és Donovan. A július 15-i zárónapon a Deep Purple és Paco De Lucia koncertje ígér nagy élményt.

A fesztiválra érdemes már jeggyel a zsebben útnak indulni, a kezdésre ugyanis általában már nem nagyon maradnak belépők. A Genfi-tó partján lévő szép fekvésű üdülőváros egyébként nemcsak jazz- és televíziós fesztiváljairól, hanem óragyártásáról és aranyműves iparáról is híres.