Benedek

Szentendrei Nyár Fesztivál

2006.06.29. 00:00

Programkereső

A Magyar Virtuózok Kamarazenekar koncertjével június 30-án indul az a nagyszabású, összművészeti fesztivál, amelynek már több évtizedre visszatekintő hagyományaként idén is Szentendre ad otthont.
892791d3-5947-45f8-a285-b09bd99e69cd

Az augusztus végéig tartó eseményeken a művészet valamennyi ágában talál izgalmas, színes, új és hagyományőrző programot, aki a Duna menti városkába látogat majd.

A fesztivál rendezvényeinek kétharmadát Szentendre Művelődési és Művészeti Intézményei szervezi, de számos program a társintézmények, civil szervezetek, művészeti egyesületek és üzleti vállalkozások kezdeményezésére jön létre. A mintegy 150 rendezvény gerincét az alábbi, évről évre visszatérő programok adják:

Szabadtéri színházi előadások a Szentendrei Teátrumban

Az ország egyik legrégebbi nyári színháza, a Szentendrei Teátrum nyaranta június végétől augusztus végéig három játszóhelyen tart előadásokat. A barokk városháza udvarán elsősorban klasszikus színműveket mutat be; az ipari műemlék épületben működő MűvészetMalom félkész szárnyának izgalmas terében inkább kortárs művek s formabontó előadások szerepelnek műsoron. A Dunaparti Művelődési Ház intim hangulatú udvara pedig a szórakoztató, vidám darabok helyszíne. A Teátrum minden évben két-három saját bemutatóval, zenés, prózai és táncszínházi előadásokkal, valamint vasárnap délelőttönként gyerekelőadásokkal várja a közönséget.

Jazz és folk estek a Barcsay Múzeum kertjében

A nyolcvanas évek elejétől állandó programok szombat esténként az itt megrendezett jazz és világzenei koncertek, amely keretében a hazai jazz és népzenei élet szinte valamennyi együttese fellépett már. Mellettük számos külföldi együttes adott nagysikerű koncertet. (Július-augusztusban szombat esténként 19 órakor)

Táncház a Fő téren

Vasárnap délutánonként Szentendre varázslatos hangulatú Fő terén a legszebb magyar néptáncokból, és a környéken élő nemzetiségek táncaiból kap ízelítőt a közönség. A vállalkozó szelleműek meg is tanulhatják a táncok alaplépéseit.

Ister Napok – Duna korzó vígasságok

2000 óta rendszeresen júliusban kerül megrendezésre ez a két napos szabadtéri rendezvény, amely a Dunához kötődő szentendrei hagyományokat felelevenítve, számtalan vízi és vízparti programot kínál a helyieknek és az idelátogatóknak. A Dunán reggel horgászversenyre lehet benevezni, napközben változatos vízi bemutatókban, este pedig a lampionos csónakfelvonulás és gyertyaúsztatás páratlan látványában gyönyörködhet a közönség. A Szentendre belvárosát határoló Duna korzón reggeltől térzene mellett vérbő vásári komédiák, gyerekelőadások, bohócok, vidám versenyek és játékok, este tűzijáték és utcabál szórakoztatják a vendégeket. Vásárfiát venni a kézműves kirakodó vásárban, kulináris örömöknek hódolni pedig a parti kisvendéglőkben lehet.

Kiállítások és társművészeti programok a MűvészetMalomban

Egy ipari műemlék épület, a régi fűrészmalom felújítása után 1999-ben nyílt meg a város új kulturális intézménye: a MűvészetMalom. Az épület kész szárnyában elkészült 700 m2-nyi kiállítótér három szinten hazai és nemzetközi kiállításokat, szerkezetkész szárnya és udvara pedig tavasztól őszig a kiállítások mellett társművészeti rendezvényeket (színházi előadásokat, koncerteket, filmvetítéseket) fogad be. A Szentendrei Nyár keretében itt kerül nyaranta megrendezésre a Jazz Fesztivál és a kísérletező alkotók seregszemléje: a Performance Fesztivál.

Kávéházi beszélgetések a Surányi Cukrászdában

A cukrászda teraszán zajló népszerű sorozat vendégei művészek, sportolók, közéleti személyiségek.