Béla

Sonny Rollins az év zenésze

2006.07.01. 00:00

Programkereső

A Jazz Újságírók Szövetsége a 75 éves szaxofonost választotta az év muzsikusának. A New York-i ünnepségen számos kategóriában osztottak ki díjakat, az abszolút győztes Rollins lett.
a65fde70-8b8a-4a04-9c99-a5a479a60e28

Sonny Rollins az év tenor szaxofonosaként is elismerésben részesült, miután tavaly Grammy-díjat nyert Without a Song: The 9/11 Concert című, a New York-i terrortámadás után néhány nappal készített lemezével, mely közel 20 éve az első élő felvétele. A ragyogó jazz muzsikus zongoristaként kezdett, a ’40-es években Thelonius Monkkal játszott együtt. Később tenor szaxofonra váltott, olyan mesterekkel zenélt közösen, mint John Coltrane, Miles Davis, Art Blakey, vagy Bud Powell.

Az idén februárban elhunyt Ray Barretto lett az év ütőse, a díjat felesége és fia vette át. A Puerto Rico-i származású kongás a New York-i latin jazz szcéna egyik vezéregyénisége volt. Utolsó, Standards Rican-ditioned című albumán hazájából származó zenészekkel vett fel jazz standardeket, amint szaxofonos fia elmondta, azt akarta megmutatni, a jazz bőrszíntől függetlenül, minden nép sajátja.

Íme néhány győztes a további kategóriákból: Paul Motian (dob), Dianne Reeves (énekesnő), Dave Douglas (trombita), Jane Ira Bloom (szoprán szaxofon), Paquito D'Rivera (klarinét), Bill Charlap (zongora), Toots Thielemans (harmonika: „ritka jazz hangszer”), Jim Hall (gitár).