Emma

Szikince-Ghymes fesztivál a Szerelem-szigeten

2006.07.04. 00:00

Programkereső

Kéménden, Szlovákiában található a Szikince-patak völgye, ahol a Ghymes együttes fesztivált rendez július 7-én és 8-án.
1c65168f-6d70-4c76-bf23-02dff75ae4e7

Vannak a Földnek olyan pontjai, ahol az ember a világ közepén érzi magát. Az ilyen térségekben valamiképpen összesűrűsödik a táj: a természet és a kultúra találkozásából spontán módon fejlődik ki egy páratlanul gazdag világ. Maga a táj is mintha üzenetet közvetítene felénk, a civilizáció nyomai pedig nem torzítják, hanem felerősítik ezt az üzenetet: itt itthon vagyunk.

A Szikince-Ghymes fesztivál megrendezésével az együttesnek egy ilyen itthon megteremtése volt a célja: a felvidéki magyarság közösségteremtő, értékőrző összejövetelét szeretnék évről évre megszervezni a Szikince-patak völgyében. A helyszín kiválasztása nem véletlen, hiszen olyan tájat kerestek, ahol ezt a világközepe-érzést minden látogatók átélheti. A Szerelem-sziget az 1960-as években már ilyen helyként fogadta a Garam mellé érkezőket. Most, évtizedekkel később újra ide hívják e sajátos arculatú táj egykori és leendő szerelmeseit a szervezők.

(A fesztivál ideje alatt bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a felvidéki magyar civil szervezetek számára. Jegyek a Ticket Expressnél, valamint az Eventim nemzetközi hálózatában kaphatók és rendelhetők interneten is. Napijegy: 200 SK, kétnapi jegy: 300 SK)