Béla

V. Regejáró Misztrál Fesztivál

2006.07.07. 00:00

Programkereső

A határainkon innen és túl immár több ezer saját rajongót számláló Misztrál együttes évről évre meghívja Nagymarosra a műfaj itthon és külföldön ismert vagy kevésbé ismert jeleseit.
e840995d-1334-4418-a34c-a4dff76c5912

A megzenésített verseket előadó zenekar egyszerre a hagyományápolás, egyes művészeti ágak egyesítése és tapasztalatátadás céljából is rendezi meg idén nyáron július 14-15-én az V. Regejáró Fesztivált.

Az idei évben a meghívottak között lesz a Muzsikás együttes Petrás Máriával, Tolcsvay Béla, Bakos Árpád és az Iskon együttes Délvidékről, a Besh o droM zenekar, az Orkiestra p. W.S. Mikolaja együttes a lengyelországi Lublinból, a Kicsi hang duó és Pál Lajos Felvidékről, a Radványi Balázs (Kaláka) nevével jegyzett Radványi-Balog-Borzsák trió, a tavalyi dalnokverseny győztes Konkoly együttes, a Túlpart zenekar, a török népzenét játszó Arasinda együttes. A gyerekek szórakoztatásáról idén a Bábakalács bábcsoportot gondoskodik, a táncolni vágyók kedvére pedig a görög népzenét játszó Mydro s együttes és a magyar népzenét játszó Valkó Bandá tesz. A fiatalabbak számára évről évre megrendezik a dalnokversenyt, melynek győztese a következő évben fellépőként mutatkozhat be a pénteki programban a Duna-parti színpadon.

Az énekelt versek és a népzenei alapokon nyugvó alkotások olyan szabad és tág teret engednek a muzsikusnak, hogy a zenei stílusok dalonként változhatnak, míg az akusztikus hangzásvilág és az emberi énekhang a tisztaságot tükrözik. Felszínre kerülnek az értékeket közvetítő verssorok és a közösségi élmény kapcsán felfedezhetjük a bennünk rejlő igazat.

A programban a kortárs irodalmat a Magyar Napló szerkesztői képviselik a Gondolatok Házában tartandó író- olvasó találkozón. Őket Halmy György: Aki a csillagokból kapta a mesét – Emma néni mesél - című filmje váltja fel.

Az ötesztendős fesztiválhoz az idén is Kettős Tamás szuggesztív, a mesélőkedvet, a hagyományt és korszellemet ötvöző grafikái párosulnak. Aki ellátogat július 14-15-én Nagymarosra, egy olyan közegbe találhatja magát, amelyet évente oly kevésszer élhet át: meglelheti önmagában a harmóniát!

A Misztrál Együttes

Az 1997-ben alakult Misztrál zenei együttes ismert és kevésbé ismert hazai és külföldi költők verseit zenésíti meg sajátos és egyéni hangon. Dalaikban ötvöződik a történelem, a hagyomány egy különleges, gyökereiben magyar, mégis modern dallamvilággal. 1998 júliusában, a XIX. Kaláka Folkfesztiválon megnyerték a Kaláka Alapítvány fődíját, 2000 októberében pedig első helyezést kaptak a Gödöllői Dalostalálkozón. 2006-ban eddigi munkájukért Bartók Béla díjat vehettek át.
2002. július 13-án útjára indították a Regejáró Misztrál Fesztivált Nagymaroson. A fesztivál ma már hagyomány a Dunakanyar szívében. 2003-ban eljutottak a Zeneakadémia és a Vigadó hangverseny-színpadára is. 2006-ban Bartók Béla emlékdíjat kaptak. Az elmúlt esztendőkben számos külföldi meghívásnak is eleget tehettek: eljutottak a Felvidékre, Erdélybe, Kárpátaljára, Lengyelországba, Észtországba, Finnországba, Olaszországba és az Egyesült Államokba is.

Legutóbbi, 2004-ben megjelent Mezőn széllel járók című lemezükön Balassi- és Balassi korabeli verseket dolgoztak fel a költő 450. születésnapja alkalmából, melyben a megnyugvást nem találó, örök vándorúton járó, szabadságkereső Balassi Bálint képét idézték meg.

Az együttes tagjai:
Heinczinger Miklós (furulyák, klarinét, gitár, ének)
Tóbisz Tamás (gitár, ének)
Török Máté (cselló, gitár, mandolin, okarina, ének)
Hoppál Mihály (nagybőgő, saz)
Csóka Sámuel (hangmérnök - technikus)