Márk

Joey DeFrancesco Veszprémben

2006.07.14. 00:00

Programkereső

Az orgonista Joey DeFrancesco négy éves korában kezdett zongorázni, de hamarosan átváltott a Hammond B3 orgonára. Hat éves korában ott ült édesapja előadásain, aki szintén híres B3 orgonista volt, tíz éves korára pedig már saját koncertjein játszott olyan előadókkal, mint Jack McDuff és Richard Holmes.
abf57fa1-8ab6-45d4-8c14-52a30997f389

Amikor DeFrancesco még csak tizenhét éves volt, Miles Davis felkérte, hogy csatlakozzon az együtteséhez. Végigturnézta Európát Davis-szel, s egy lemezt is készített vele, ám igazán csak a ’90-es években vált ismertté John Mclaughlin triójával való együttműködése révén. Ezen kívül olyan jazz gitárosokkal játszott együtt, mint Paul Bollenback, Jimmy Bruno és Dave Stryker.

Leginkább a virtuóz technika és a vele született kifejezőkészség jellemzi DeFrancescot, így nem is csoda, hogy őt tartják korunk legnagyobb Hammond orgonistájának. Az All of Me című lemeze óta – amely zenekarvezetőként a bemutatkozó albuma volt – folyamatos fejlődésről és érettségről tett tanúbizonyságot zenészként, zeneszerzőként és producerként egyaránt. Számos albumot készített olyan lemezkiadókkal, mint a Columbia, a Muse vagy a Big Mo. DeFrancesco saját zenekarával készített lemezei megalapozták „jelentőségét a kortárs jazz orgona legnagyszerűbb virtuóz fáklyavivőjeként”, ahogy Chris Parker utalt rá. Legutóbbi lemezével, az Organic Vibes-zal egy újabb nagy lépést tesz a művészi fejlődés élethosszig tartó útján.

(2006. augusztus 3. 21:00 Veszprémi Vár – Joey DeFrancesco koncertje)