Zita, Mariann

Sodrott franciák

2006.07.31. 00:00

Programkereső

Magyar díszvendég köré szerveződött a XV. Vieilles CharrueS fesztivál, és sok ezer ember előtt adott nagysikerű koncertet a BesH O Drom zenekar Bretagne-ban. Az avignoni rendezvényre immár 60., a bretagne-i fesztiválra 15. alkalommal került sor.
89956053-ef66-487e-b632-ba696fdeedad

Franciaországban a nyár, csakúgy, mint Magyarországon, a fesztiválok ideje. Szinte minden megtalálható, a jazztől a színházig, a gasztronómiai rendezvényeken át a természetvédelmi fesztiválokig. Néhány fontosabb helyszínen magyar fellépők is bemutatkozhattak, így Avignonban, a színházi szakma legrangosabb nyári rendezvényén Joseph Nadj, vagyis Nagy József koreográfus-táncos játszott főszerepet, míg Bretagne egyik leglátogatottabb zenei rendezvényén, a Vieilles Charrues-i Fesztiválon a Besh o droM zenekar.

A jubileumi, a 15. születésnapját ünneplő legnagyobb bretagne-i fesztiválon a Besh o droM zenekar aratott nagy sikert. Július 20-23-a között rendezték meg az ország legnyugatibb szegletében a Vieilles Charrues-i (ejtsd. Viej Sárü) fesztivált. A rendhagyó módon idén négy (általában három) napos rendezvény Franciaország egyik leglátogatottabb szabadtéri zenei eseménye, ahová naponta több mint 50 ezren váltanak belépőt.

A fellépők legtöbbje francia csapat, néhány közülük már Budapesten is hallható volt. Ilyen többek között az EuroConnections keretében a Banán Klubban bemutatkozó Dinysos és Orange Blossom vagy a Zene Ünnepe alkalmából a Millenárisra meghívott Tétes Raides és Babylon Circus. Ám a húzónevek természetesen itt is a nemzetközi sztárok: játszott például a Placebo és a Madness is.

A magyar Besh o droM zenekar, amely több mint 15 állomásos nyári franciaországi turnét tartott, július 22-én, szombaton lépett fel a fesztivál nagyszínpadán. A több ezer fős közönség lelkesen fogadta a kelet-európai és balkáni népzenén alapuló produkciót, amely többek között a Párizsi Magyar Intézet támogatásával jöhetett létre. Az PMI januárban hivatalba lépett új igazgatója, Ecsedi-Derdák András elmondta, hogy rendkívül fontosnak tartja ezeket a lehetőségeket, hiszen egy-egy ilyen rendevényen sok ezer francia fiatalhoz juthat el magyar kultúra, olyanokhoz, akik előtte nem érdeklődtek hazánk iránt, s még hírből sem találkoztak a közvetítő szerepet betöltő Párizsi Magyar Intézet nevével.

A világ legrangosabb nyári színházi eseményén, a Vieilles CharrueS fesztiválon – ahol a szakma válogatott képviselői, előadói, rendezői vonulnek fel – idén a díszvendég magyar volt. A rendezvény programjai az utóbbi három évben egyetlen ember művészete köré csoportosultak. Idén a magyar származású, Franciaországban élő Joseph Nadj-ra, azaz Nagy Józsefre esett a választás. A vajdasági előadó saját ízlése szerint fűszerezte a kínálatot, hisz ő ajánlhatta a művészetére leginkább ható más művészeti alkotásokat és azok létrehozóit. Az Orléans-i Koreográfiai Központban dolgozó táncos maga két előadással (Paso Doble, Asobu), egy fotó és egy tusrajzokból álló kiállítással, valamint egy filmmel szerepelt a műsorban, de színpadra léphetett a magyar jazz jegyében a Dresh Quartet, Szabados György zongorista, Szelevényi Ákos szaxofonon és Mezei Szilárd vonóshangszereken játsszó művész, s kiállította munkáit a franciaországban élő Hollán Sándor festőművész, ahogyan felolvasták Tolnai Ottó felvidéki író, költő verseit is.