Luca, Ottilia

Eszményi Neszmélyi Dzsesszmély

2006.08.01. 00:00

Programkereső

A civil kurázsi érdeme, hogy immár 11. alkalommal kerül sor a Neszmély Nemzetközi Jazznapokra. A szervezők augusztus 4-től 6-ig várják az érdeklődőket.
a844bd23-4e90-4577-9968-ad28debdfb58

Éppen tizenegy éve, hogy egy kis falu közössége elhatározta: rendez egy dzsessz-fesztivált. Meglehetősen szokatlan volt az ötlet, hiszen civil szervezet ritkán foglalkozik kulturális programok szervezésével. Végül olyan jól sikerült a háromnapos koncert-sorozat, hogy a Neszmély Barátainak Köre a folytatás mellett döntött. A következő évtől már nemzetközi rendezvénnyé terebélyesedett az eseménysorozat.

Fellépett itt Marc Abrams (bőgő), Kyle Gregory (trombita), Krzysztof Scieranski és Zbigniew Namyslowsky (szaxofon) is. A hazai hangszeresek közül könnyebb lenne azokat számba venni, akik nem koncerteztek még ezen a Duna-parti fesztiválon. A Magyar Rádió minden egyes koncertet rögzített és műsorra is tűzött. A felvételekről hanghordózók is készültek.

A szervezők arra is törekednek, hogy az ismert zenészek mellett a pályakezdők is szereplési lehetőségekhez jussanak. Itt kezdte pályafutsát Oláh Cumó Árpád, Szabó Dániel és Horváth Plútó József is.

A tizenegyedik Dzsesszmély alkalmából többen is csatlakoztak a kezdeményezéshez: a szomszédos Dunaalmás nyugdíjas klubja és baráti köre, a Révalmási Tutajos Vízisport Egyesület, továbbá a Dzsesszmély Alapítvány, valamint a Hungária Jazz Alapítvány.

Idén a neszmélyi Duna-parton a háromnapos együttléten nyolc formáció koncertezik. Az első napon a Molnár Dixieland Band, Lattmann Béla Quartettje és a Jazzpression muzsikál, másnap pedig a Csepregi Hip-bop, a Tropical Transform Quintet és a Jávori Sound Machine. Az utóbbival Tony Lakatos is fellép. A harmadik nap esti programját a fiatal hangszeresekből verbuválódott Special Providence nyitja, és a világhírű vibrafonos, Tommy Vig zárja. A magyar származású zenésszel Tornóczky Ferenc, Plútó Horváth József és Jávori Vilmos lép színpadra.

A fesztivál ideje alatt (szombaton és vasárnap) látható Barcsa Pál festőművész kiállítása (10-től este 20-ig) a dunaalmási Szociális Szolgáltató Központban. Motel, kemping, kiváló sátorozó hely és természetesen felkészült vendéglátók várják az érdeklődőket. A koncertek este fél 9-kor kezdődnek.

További információ: (34) 451-997, (34) 550-097
E-mail: neszmely@t-online.hu