Luca, Ottilia

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál

2006.08.09. 00:00

Programkereső

Százhalombatta, Tököl és Ráckeve ad otthont augusztus 12. és 22. között a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválnak, amelyhez népművészeti vásár is kapcsolódik. 22 ország, zene, játék, tánc és vendégszerető emberek várják a látogatókat.
bef3fcc8-1fa0-41d6-a974-839aacb24f62

Számos ország képviselteti magát a rendezvényen, többek között Algéria, Chile, Ciprus, Észtország, Franciaország, Ghána, Görögország, Kanada, Kolumbia, Lengyelország, Lettország, Malajzia, Mexikó, Montenegro, Oroszország, Szerbia, Szváziföld, Tajvan, Thaiföld, Törökország, Venezuela, Uruguay és Magyarország is.
A szervezők úgy gondolják, hogy minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

Három ilyen település hívott életre egy olyan rendezvényt, amely mára méltán Pest megye déli részének legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye. 1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága – Budai Gábor Ráckeve, Halász László Tököl, Szigetvári József Százhalombatta – egyre nagyobb mértékben hangoltak össze rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

A fesztivál és a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) központja ugyan Százhalombatta, de a főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Így bár a rendezvény egységes, az azonos programok mellett mindegyik település sajátos, csak rá jellemző programelemeket is kínál az odalátogatóknak. Az elmúlt 5 évben közel 150 000 néző és 45 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 22 ország mutatkozik be.

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál kerülnek elhelyezésre, melynek következtében szabályszerű népmozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben ki, milyen nemzetiségű táncost szeretne vendégül látni otthonában a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek- mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.
A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál. A Summerfest Nemzetközi Néptáncfesztivál nemzetköziségét, szakmai tapasztalatait a felgyülemlett szellemi apportot figyelembe véve szeretne fejlődni, és valós idegenforgalmi vonzerővel rendelkező nemzetközileg jelentős eseménysorozattá válni.