Árpád

Jubilál a Mesterségek Ünnepe

2006.08.11. 00:00

Programkereső

Immáron huszadik alkalommal rendezik meg augusztus 17. és 20. között a Mesterségek Ünnepét, amelynek keretében minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be a Budai Várban.

A Budavári Palota körül négy napon át a legkiválóbb magyarországi kézműves mesterek, hagyományőrző tárgyalkotó népművészek működő műhelyekben mutatják be mesterségük fortélyait, amelyeket a helyszínen felnőttek és gyermekek egyaránt kipróbálhatnak. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által felkért szakértők szavatolják a bemutatott áruk és tevékenységek értékét és minőségét.

A rendezvényen – ahogy a népi hagyományban is – a kézművesség együtt jelenik meg a zenével és a tánccal. A fellépők között olyan neves előadókat és együtteseket találunk, mint a Zurgó Együttes, a Csík Zenekar, Szalóki Ági vagy Palya Bea. Három színpadon a világ különböző részeiről érkezett zenészek és táncosok lépnek majd fel, esténként pedig táncház zárja a nap eseményeit a Palota Színpadon.

A Mesterségek Ünnepe az élő népi kultúra bemutatkozásának egyik legjelentősebb fóruma. A Népművészeti Egyesületek Szövetségének 48 tagszervezete képviselteti magát a rendezvényen: a szövetség 5000 tagjából évente 800 mester mutatkozik be. A tagszervezetek, illetve a 2000-ben megalakult szakmai bizottságok döntik el, kik azok, akik részt vehetnek a rendezvényen. Erdélyből és Vajdaságból határon túli magyar kézművesek érkeznek, Európából az észtek képviseltetik magukat, Ázsiából pedig kirgiz, osztyák, vogul, hanti-mansi népművészeket várnak. Táncegyüttesek jönnek Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről, Romániából, Szerbiából, Kanadából, Kolumbiából és Oroszországból.

A Mesterségek Ünnepe a kézműves bemutatókon, hagyományőrző kirakodóvásáron, zenei- és táncprogramokon kívül továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyermekfoglalkozásokra. Több helyszínen várja játszóház a gyerekeket, ahol különböző mesterségeket - így a nemezelést, gyékényszövést, rongybabakészítést, madzagszövést, bőrözést, papírmerítést, agyagozást, korongozást - próbálhatnak ki. A Budavári Palota teraszán régi hangszerekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Mesterségek Ünnepén minden évben a népi kézművesség egy ágát helyezik a rendezvény középpontjába. Idén a hímzés és a viselet lesz a fő téma. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Galériában „Tetőtől talpig” címmel kiállítást rendeznek a gazdag motívum- és színvilágú népi hímzésekből, valamint hétköznapi és ünnepi viseletekből. A tárlat négy funkció – a terített asztal, az ágy és környezete, a viseletkultúra, valamint az egyházi textíliák – köré csoportosítva mutatja be a magyar népi hímzéseket. A kiállításon bemutatott ruhákat augusztus 19-én, a Budavári Palota teraszán rendezendő viselet-bemutatón is megtekintheti a közönség.

0e730fee-a74c-4ccf-8a60-923523788049

A négy nap eseményei különböző témák köré csoportosulnak. Augusztus 17-én, csütörtökön a Magyar Paletta című program keretében sváb, szerb, csángó, cigány és román hagyományőrző együttesek, zenekarok lépnek fel. Augusztus 18-án, pénteken Utódaink címmel ifjúsági és gyermekegyütteseknek biztosítanak lehetőséget a bemutatkozásra. Augusztus 19-én, szombaton a Vendégeink című programban Ciprusról, Venezuelából, Kanadából, Oroszországból és Kolumbiából érkező táncegyüttesek előadásait láthatja a közönség, s ezen a napon kerül sor a NESZ díjazottjainak köszöntésére, Az év mestere-, Az év ifjú mestere-, a Hagyományőrző- és a Király Zsiga-díjak átadására is. Augusztus 20-án, vasárnap a Hagyományaink című műsorfolyam keretében hagyományőrző táncegyüttesek és zenészek – köztük Bognár Szilvia, Kónya István, Herczku Ágnes és Balogh Kálmán – köszöntik Szent István ünnepét. Délután két órától rendezik meg a Várnegyed utcáin a mesterek felvonulását, majd a Mátyás-templom előtt ünnepi kenyérszentelésen vehetnek részt az érdeklődők.

A Mesterségek Ünnepének történetében először „A hagyományőrző kézművesség helyzete Európában” címmel konferenciát is rendeznek az eseményhez kapcsolódóan augusztus 18-án, a Budapesti Történeti Múzeum Király Pincéjében. A svéd, finn, szlovák és spanyol előadók a különböző európai országokban élő tárgyalkotó kézművesek helyzetéről számolnak majd be. A résztvevők képet kaphatnak arról, hogy Európában milyen módon támogatják a hagyományőrző kézműves kultúra továbbélését. A konferencia célja, hogy az európai példákat, finanszírozási modelleket megpróbálják Magyarországra is adaptálni.

A Mesterségek Ünnepe évente mintegy 80-100 ezer látogatót vonz, jelentős részben külföldi turistákat, így ez a népművészeti fesztivál nemcsak kulturális téren, hanem az idegenforgalom szempontjából is jelentős esemény.

A belépőjegy ára 800 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 400 Ft. A jegy érvényes az Országos Széchényi Könyvtár „Nemzeti Ereklye” kiállítására, valamint a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításaira.

A részletes program az alábbi honlapon olvasható.