Szilárda

„Hogy egyek legyenek…”

2006.08.16. 00:00

Programkereső

Az egyházi könnyűzenéé lesz a főszerep augusztus 26-án Solymáron a Sportpálya Szabadtéri Színpadán. A hatodik alkalommal megrendezett Gospel Fesztivál célja az egyházi könnyűzene, vagyis a gospel színvonalasabbá tétele és népszerűsítése határainkon innen és túl.

Az eddigi eseményeken olyan neves előadók léptek fel, mint a blues-gospel király, Big Daddy Wilson és The Mississippi Grave Diggers, a Bolyki Brothers, a Swinging Bach Singers, vagy a fossanoi (Olaszország) Trust n Jesus Gospel Kórus. Miklósa Erika személyében egy világhírű operaénekesnő nyitotta meg a tavalyi rendezvényt, aki Knisch Gábor dalát énekelte el. Idén egy határon túli magyar együttes, a kárpátaljai Credo is fellép majd.

Svédországból érkezik a linköpingi Mercy Gospel Kórus, akik a finálé sztárvendégeként adnak műsort csakúgy, mint a fesztivál nevéhez elválaszthatatlanul hozzátartozó Bolyki Brothers és a 100 fős Golgota Gospel Kórus is. A megnyitón Póka Angéla kedveskedik a közönségnek egy Mahalia Jackson műsorral, de fellép majd a Pax Vobis is. Először lép ekkora közönség elé a nemrégiben alakult Solymári Hunyadi Mátyás Gyerekkórus Hikisch Zoltán vezetésével. Az érdeklődők láthatják még a Kölyök Continental Csoportot, a Gável Tesvéreket, a Regős Zsolt által vezetett miskolci ifjúsági kórust, a Frátert, a kiskőrösi Gospel Sasokat, és a szegedi Via Stellist, akik kisebb átalakulás után, új lemezük bemutatóját tartják a fesztiválon.

Jeney Erzsébet, a Magyar Rádió szerkesztője és a fesztivál alapító-szervezője szerint a Gospel Fesztivál műfajteremtő és hiánypótló kezdeményezés. Ökumenikus jellege lehetőséget ad az évekig egymástól elszigetelten működő, ám az eddigi fesztiválokon már egymással barátságot kötött együtteseknek a tapasztalatcserére, az újabb együttesekkel való megismerkedésre, egyúttal szervezett fórumot, bemutatkozási alkalmat is teremt új és már ismert egyházi könnyűzenei együtteseknek, szólistáknak az együtt muzsikálásra.

Jeney Erzsébet már tíz éve foglalkozik ezzel a zenei műfajjal. „Ez idő alatt megismertem azokat a Magyarországon működő, történelmi egyházainkhoz kötődő, könnyűzenét játszó együtteseket, amelyek méltatlanul kevés média publicitást kapnak a világi – és néha igen gyenge színvonalú – zenét játszó kortársaikhoz képest. Ezek a fiatalok a könnyűzene nyelvén örök erkölcsi értékekről szólnak. A dallamos rocktól kezdve a latin zene, a blues, a jazz, a spirituálé és a kórusmuzsika is megjelenik az együttesek repertoárján, helyenként magyar, sőt afrikai népzenei motívumokkal gazdagítva az egyébként is színes palettát.”

7376ac43-79ec-45e2-b058-016067bbd527

A rendezvény fővédnöke Dr. Mádl Ferencné, Dalma asszony és Dr. Beer Miklós püspök lesz. A rendezvénynek évről évre nagyobb a látogatottsága: az egész országból és a határokon túlról is érkeztek érdeklődők. A szervezők az esemény legnagyobb értékének azt tartják, hogy az örökérvényű üzenet közvetítésén és a remek hangulat teremtésén túl, a fesztivál minden szempontból meg tudja teremteni a legszélesebb körű összefogást, megfelelve ezzel a választott jelmondatnak: „Hogy egyek legyenek…”

VI. Gospel Fesztivál, Solymár, Sportpálya-Szabadtéri Színpad, 2006. augusztus 26. szombat, 16:00-22:00, műsorvezető: Csűrös Csilla